Den utdragna utrullningen av Intels 10-nanometersteknik har tvingat bolaget till att iterera på 14 nanometer, med nya eller halvnya produkter baserade på den åldrande arkitekturen Skylake. En av dessa är kommande Cooper Lake med upp till 56 kärnor för servrar, som nu läggs i malpåse för breda massan.

Först att rapportera om att Cooper Lake hängde löst var Semiaccurate, vars uppgifter nu bekräftas av Intel via Servethehome (STH). Enligt rapporten handlar det inte om en nedläggning utan att Intel begränsar tillgängligheten till enbart storkunder som köper in 4S- och 8S-system, det vill säga serverplattformar med 4 och 8 socklar på samma moderkort.

Serverplattformar med fler än två socklar har med åren blivit en allt mindre nisch, som främst fylls av storkunder såsom Facebook, Microsoft, Google, Amazon och Apple. Beslutet innebär således att Cooper Lake är så gott som skrotad, vilket dock kan ses som ett gott tecken för framtiden.

Processorfamiljen Cooper Lake var någonting Intel tog fram efterhand i takt med att problemen att sjösätta 10 nanometer och nya arkitekturer drog ut på tiden. Intel Cooper Lake var således ett steg mellan Cascade Lake med upp till 28 kärnor och kommande Ice Lake för servrar.

intc-1533747219834732497190_678x452.jpg

Att Cooper Lake försvinner för stora delar av marknaden beror sannolikt på att det också är en produkt som i omgångar försenats. Resultatet av detta har blivit att lanseringen hamnat allt närmare en utrullning av ersättaren Ice Lake, som utöver tillverkning på 10 nanometer introducerar arkitekturen Sunny Cove för servrar.

Förutom att vara ett försök att kontra AMD:s 64-kärniga Epyc har Cooper Lake nya funktioner som är efterlängtade av kunder. Däribland instruktioner för bfloat16 i AVX-512-vektorenheterna, som kraftigt snabbar på algoritmer för maskininlärning, eller artificiell intelligens, som är i ropet i datorindustrin.

Intel inleder leveranserna av Cooper Lake till sina storkunder under årets första hälft, medan flerårigt försenade Ice Lake "håller schemat" för lansering senare under år 2020.

Mer läsning om Cooper Lake och Ice Lake: