År 2010 presenterade Apple den första versionen av Ipad, ett produktnamn som i det närmaste har blivit synonymt med surfplattor. Sedan dess har företaget regelbundet släppt Ipad-versioner i olika storlekar och med ny hårdvara, där de gamla favoriterna Ipad Air och Mini släpptes på nytt för ett år sedan.

Med surfplattorna önskar Apple sudda ut gränsen mellan datorer och mobila enheter, och de två Ipad Pro-modellerna från 2018 lanserades som datorersättare. För många användare var dock det mobila operativsystemet IOS ett hinder, men i fjol släpptes Ipad OS som tar flera självklara datorfunktioner till den tunna plattformen. Apple storsatsar vidare på det inslagna spåret och släpper nu uppdaterad Ipad Pro och omdanat tangentbord för dessa.

Ipad Pro 2020 2.JPG

Återigen handlar det om två modeller som har skärmyta på 11 respektive 12,9 tum, som kommer i upplösningarna 2 388 × 1 668 samt 2 732 × 2 048 pixlar – identiskt med föregångarna. När det kommer till ljusstyrka är de båda pekskärmarna kapabla till 600 cd/m² (nits) och precis som hos 2018 års produkter upptar 120 Hz-skärmen majoriteten av framsidan, varför hemknappen saknas.

I toppen av skärmkanten syns sensorer för ansiktsigenkänning och även en kamera på 7 megapixlar. På surfplattornas baksida har ett designinslag från Iphone 11-familjen tagit plats, genom en fyrkantig utbuktning bestyckad med dubbla kameror. Den ena är av vidvinkeltyp och har en 12 megapixel-sensor, medan den andra är på 10 megapixlar med har ändå bredare synfält.

ipad-pro-12-11-202003-gallery-2.jpg

Bredvid de 4K UHD-kapabla kamerorna huserar även en lidar-sensor (eng. light detection and ranging) som kan mäta avstånd till objekt inom fem meter, vilket ska innebära stora möjligheter för förstärkt verklighet, AR. Helt nytt för Ipad Pro är även den Apple-signerade systemkretsen A12Z Bionic med grafikprestanda i fokus, där åtta grafikkärnor ska möjliggöra videoredigering i 4K-upplösning och 3D-modellering.

Systemkretsen är därtill anpassad för att kunna leverera en hög och jämn prestanda under längre tid, genom att designa för att hålla temperaturen i schack. Exakt vilken effektklass det rör sig om är okänt, liksom specifikationer för processordel och primärminne. Klart är dock att duon levereras med lagring på 128, 256, 512 GB alternativt 1 TB, samt USB Type-C-anslutning.

Tillbehör gör Ipad till bärbar dator

Med uppdaterad hårdvara närmar sig Apple visserligen datorsegmentet ytterligare, men större skillnad gör det nya tillbehöret Magic keyboard. Till skillnad från tidigare varianter av externa Ipad-tangentbord monteras surfplattan med hjälp av magneter på ett gångjärn, som tillåter flera olika vinklar och justering i höjdled.

Ipad Pro 2020 1.JPG
Ipad Pro 2020.JPG

Tangenterna är bakgrundsbelysta och av scissor-typ, alltså inte den kritiserade butterfly-varianten som huserat i Macbook-datorer de senaste åren. Den större nyheten är dock musplattan, samt USB Type-C-anslutningen på tangentbordets ena sida, som kan användas för att ladda surfplattan.

I vanlig ordning kommer "Pro"-stämpeln med en hög prislapp, där det uppdaterade tangentbordet kostar 349 USD eller omkring 3 500 kronor inklusive moms. Ipad Pro levereras i grått och silver. Priset för 11-tummaren spänner från 9 995 och 17 795, medan storasyskonet kostar från 12 495 till 20 295 kronor och båda modeller kan förköpas redan nu genom Apples webbutik.

Har du testat att ersätta datorn med surfplatta? Tror du att Apple är något på spåret med Magic Keyboard? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!