Allt fler jobbar och studerar från hemmet på grund av coronaviruset, och därmed sätts extra hög press på internet. Den digitala kommunikationen genom Facebooks olika system och applikationer ligger exempelvis stabilt högre än alla tidigare uppmätta toppar, vilket riskerar att sänka hårdvaran.

En stabil internetuppkoppling är inte heller något som kan tas för givet i hela Europa, med de ökade bandbreddskraven från alla distansarbetande, som drygas ut med att fler strömmar film. SweClockers rapporterade tidigare under dagen att EU därför uppmanar användare att sänka videokvaliteten vid filmströmning, efter samtal med Netflix. Nu har strömningsgiganten också tagit till åtgärder för att avlasta internet.

EU-kommissionären Thierry Bretons förslag var att reducera videokvaliteten till "Standard"-nivån, men den lösning som Netflix nu rullar ut handlar istället om att sänka bit rate för samtliga videoströmmar. Detta innebär att mindre data krävs för att överföra video på bekostnad av lägre kvalitet – en inte fullt lika drastisk åtgärd som att kliva ned till den föreslagna 480p-upplösningen.

We estimate that this will reduce Netflix traffic on European networks by around 25% while also ensuring a good quality service for our members

Sänkningen av bit rate ligger på 30 procent och en talesperson för Netflix menar att det är en bra kompromiss för att minska belastning och samtidigt erbjuda kunderna god videokvalitet. Samma person meddelar att tilltaget bör reducera Netflix bandbreddstörst med omkring 25 procent. Ändringen gäller i hela Europa och detta de närmaste 30 dagarna.

Källa: Netflix via CNN Business