Efterfrågan på minneskretsar är mycket stor och de senaste åren har färska NAND- och DRAM-versioner fått fäste på marknaden. På NAND-minnesfronten handlar det exempelvis om SSD-enheter med de mer lagringstäta QLC-kretsarna, medan åtskilliga tillverkare presenterat nya staplade lösningar.

När det kommer till volatilt minne är kanske det mest etablerade tillskottet GDDR6, som sedan sommaren 2019 återfinns i konsumentgrafikkort från både Nvidia och AMD. I fallet AMD är dock grafikkort med snabbt minne ingen nyhet, då bland annat Vega-familjen utrustades med High Bandwidth Memory (HBM), som levererade bandbredd på 1 TB/s för toppmodellen Radeon VII.

In FQ2, we began sampling 1Z-based DDR5 modules and are on track to introduce high-bandwidth memory in calendar 2020.

Sistnämnda minnestyp har hittills enbart producerats av Samsung och SK Hynix, det vill säga två av de tre stora minnestillverkarna, med Micron som tredje aktör. Nu meddelar Microns VD Sanjay Mehrotra att företaget gör konkurrenterna sällskap med egenutvecklade HBM2-minnen, som blir tillgängliga under 2020.

Bolagets senare anslutning kan delvis tillskrivas att de satsade på en egen minnesteknik kallad Hybrid Memory Cube fram till 2018, varefter GDDR6- och HBM-minne flyttades till första rummet. I skrivande stund är det oklart vilka specifikationer och vilken tillverkningsteknik som gäller Microns HBM2-minne, men sannolikt matchar de dagens marknad.

Tilläggas bör att standardiseringsorganet JEDEC nyligen uppdaterade HBM2-standarden till att innehålla 33 procent högre bandbredd, vilket konkret innebär upp till 410 GB/s per minneskapsel. I samma veva presenterade Samsung en egen HBM2-baserad lösning med namnet Flashbolt, som går att överklocka för en bandbredd på 538 GB/s per kapsel. Det återstår att se om Microns lösningar ligger i linje med med Samsung eller någon av de uppdaterade nivåerna.

Nvidia Tesla V100.JPG

High Bandwidth Memory introducerades med energieffektivitet och hög prestanda som argument, men låg tillgång och höga priser medförde att standarden inte slog igenom på bred front. Därför syns HBM2-minne idag främst i högpresterande lösningar såsom Nvidias Tesla V100, Quadro GV100 och andra lösningar för datacenter, en marknad som framöver får större konkurrens på minnesfronten.

Källa: Micron

Läs mer om produkter med High Bandwidth Memory: