Tiden i rampljuset för LCD-paneler närmar sig snabbt sitt slut. Sydkoreanska Samsung meddelar att företagets skärmfokuserade division avslutar produktion av traditionella LCD-paneler under år 2020, rapporterar Reuters. Beslutet påverkar Samsung Displays fabriker i Sydkorea och Kina.

Det nya beslutet följer en tidigare reduktion av LCD-tillverkning i oktober 2019, då Samsung Display meddelade att företaget stängt två produktionslinjer på grund av låg efterfrågan. Framöver konverteras två avdelningar i Sydkorea till att fokusera på att tillverka mer moderna LCD-paneler med kvantprickar (eng. quantum dot) – i marknadsföring kallade QLED. Vilka bolagets planer för de kinesiska fabrikerna är framgår inte.

Samsung fortsätter således med LCD-tillverkning, men med fokus på paneler med kvantprickar. Det handlar om VA-LCD-paneler med lysdioder som förstärks via kvantprickar, som fortsatt har stor utvecklingspotential. Beslutet om att lägga ned tillverkning påverkar således enbart traditionella LCD-paneler utan kvantprickar.

Samsung meddelar att alla befintliga beställningar av traditionella LCD-paneler ska uppfyllas, men att nyproduktion avslutas under 2020. En del i beslutet är att tillverkningen av traditionell LCD domineras av kinesiska fabrikat, understödda av statliga subventioner, vilket gör det svårt för aktörer som Samsung att konkurrera.

Samsungs omställning sker kort efter att bolaget gick ut med massiva investeringar i tillverkning av OLED-paneler för TV-apparater, ett område som den inhemska rivalen LG idag dominerar helt på egen hand. Mot slutet av förra året meddelade Samsung att de investerar över 100 miljarder kronor i tillverkning av OLED-paneler på 65 tum, med målet att lansera produkter med tekniken år 2021.

Ärkerivalen LG Display aviserade tidigare under året att produktionen av LCD-paneler skulle läggas ned till förmån för en helhjärtad satsning på OLED. Beslutet följer en halvering av fabrikernas LCD-kapacitet från år 2019.

Läs mer om Samsungs och LG:s TV-satsningar: