I takt med att spelkonsoler bestyckats med mer avancerad mjukvara och tjänster för multiplayer över nätverk har spelindustrin utforskat möjligheterna till att låta PC-spelare möta sina motsvarigheter på konsolsidan. Denna möjlighet, så kallad crossplay, har testats i olika speltitlar men aldrig tagit fart.

Anledningen till detta är att PC-sidans kontrolldon mus och tangentbord ofta ger en allt för stor fördel i reaktionssnabba spel. Den som köpt Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy till Nintendo Switch eller Playstation 4 kan få uppleva detta i praktiken då PC-spelare upptäckt ett knep som låter dem ansluta till multiplayer-matcher i spelkonsolernas versioner.

Utvecklaren Aspyr Media står för portningen av PC-originalet till konsolerna, och i spelets multiplayer-meny är användarens IP-adress synlig. Då utvecklaren inte lagt in några spärrar eller filter kan PC-spelare mata in IP-adressen för en multiplayer-match och ansluta till denna. Knepet upptäcktes av konsolspelare som blev misstänksamma över förkrossande nederlag mot övermänskligt motstånd.

I joined a game where one player was absolutely mopping the floor with us and he had .twitchtv in his username. Sure enough, I looked him up and he was playing on PC in a Switch server absolutely decimating everyone

I ett inlägg på Resetera beskriver användaren Max Payment hur hans grupp blev krossade av en spelare som vid närmare undersökning visade sig spela på PC. En stor mängd Switch-spelare som inte uppskattar ofrivillig crossplay uppmanar Aspyr Media att åtgärda problemet, men utvecklaren har i skrivande stund inte svarat på kommentarerna.

Har du köpt Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy till konsol och mött PC-motstånd, eller har du omvänt använt tangentbord och mus mot konsolspelare?