Tidigare under våren påbörjade europeiska konsumenter en namninsamling, med syfte att få Samsung att sluta använda systemkretsarna Exynos i sina telefoner. Anledningen är att dessa både presterar sämre och är mindre energieffektiva än alternativen från Qualcomm, vars Snapdragon levereras i Galaxy-telefoner i andra marknader.

Nu växer kritiken runt Samsungs tudelade kretsstrategi, rapporterar Sammobile. I samband med ett investerarmöte "grillades" Samsungs chef för att bolagets egna systemkretsar Exynos hamnar allt längre efter Qualcomms Snapdragon och frågade om det fanns en plan för förbättring.

Chefen för mobildivisionen, DJ Koh, svarade med att Samsung inte använder Exynos enbart för att det ger intäkter till den egna divisionen System LSI, utan att beslutet baseras på "konkurrenslogik". Rapporter från sydkoreanska medier anger att förklaringen ansetts otillräcklig.

GalaxyS20-familjen.jpg

Samtidigt som Samsung mottar kritik utifrån växer missnöjet internt efter bolagets beslut att lansera Galaxy S20 med Qualcomm Snapdragon 865 i Sydkorea. Det här ska ha kommit som en överraskning för många och System LSI, som ligger bakom Exynos, ska ha ha känt sig "förnedrade" över att Samsungs senaste flaggskepp lanserades utan den egna systemkretsen i hemlandet.

Att Samsung valt att bestycka Galaxy S20 med Snapdragon 865 i Sydkorea ska bero på just prestandabekymren som omgärdar Exynos 990. Systemkretsen ska inte ha levt upp till bolagets egna förväntningar och då Sydkorea är en av de första länderna med kommersiellt 5G-nät valde Samsung att prioritera den mer effektiva lösningen från Qualcomm.

Samsungs Exynos-kretsar har länge legat efter Qualcomms motsvarigheter sett till både prestanda och energieffektivitet. Gapet har dock utvidgats rejält i och med den senaste generationen, där Qualcomms Snapdragon 865 inte enbart presterar signifikant bättre utan dessutom gör det till lägre strömförbrukning med drygt 10 procent längre batteritid som resultat.

Förutom att generera intäkter till andra företagsdivisioner tros Samsung ovilja att lägga ned Exynos tillskrivas att det är en del i förhandlingsspelet med Qualcomm. Utan Exynos som alternativ skulle Samsung vara helt i händerna på Qualcomm och få mindre utrymme att få ned priserna.

Mer läsning: