Final Fantasy VII släpptes till Sonys första Playstation-konsol år 1997. Spelet blev inte bara ett av de bäst säljande titlarna bland de japanska rollspelen, populärt kallat JRPG, utan spelade också en stor roll i att etablera genren i västvärlden. Det som var i teknisk framkant för 23 år sedan står sig inte lika bra idag, och utgivaren Square Enix meddelade därför under E3 2015 att spelet nytolkas för en ny tid i form av projektet Final Fantasy VII Remake.

Läs FZ:s recension av Final Fantasy VII Remake

Att företaget kallar det ett projekt beror på att det spel som släpps nu är den första av flera delar. Anledningen till detta är enligt Square Enix själva att utvecklingstiden skulle bli för lång om allt levererades i ett paket, och de skulle tvingas kapa innehåll för att göra det möjligt. I sin recension konstaterar FZ att det handlar om en mycket imponerande nytolkning som dessvärre svärtas av några mindre irritationsmoment.

FFVIIR_flymedAerith-2.jpg
FFVIIR_referenser.jpg
FFVIIR_extrainnehåll3.jpg
FFVIIR_sidoupdrag.jpg
FFVIIR_summonmateria.jpg
FFVIIR_Sector7.jpg

Berättelsen utspelar sig i staden Midgar, som i originalet utgjorde spelets inledning. Med Remake har både staden i sig och de aktiviteter spelaren kan ägna sig åt där expanderats rejält, utan att det nya innehållet känns lösryckt från den ursprungliga upplevelsen. Recensionen konstaterar också att det dynamiska systemet för musik gör ett mycket bra jobb med att nytolka den gamla musiken och väva samman den med det nya stridssystemet.

Det Final Fantasy VII Remake får kritik för är dels stridssystemet samt några tekniska snedsteg. Stridssystemet är en hybrid mellan originalets turordningsbaserade system och en mer modern actionfokuserad variant. Överlag fungerar den bra, men ett överflöd av strider mot bossar som är frustrerande utdragna drar ned betyget.

FFVIIR_texturtrubbel.jpg

Lågupplösta texturer och sega bosstrider är några få brister i en annars suverän spelupplevelse.

Sett till tekniska missar lider vissa miljöer av texturer som laddas in långsamt, men även grafiska element som har väldigt detaljfattiga texturer. Då spelet stöder 4K-upplösning på Playstation 4 Pro blir detta extra påtagligt. Problemet gäller främst spelets mer öppna miljöer och mer avgränsade sådana briljerar sett till både ljussättning och design.

FZ:s betyg landar till slut i 4/5, där mångtaliga frustrerande boss-strider är nog för att högsta betyg ska hamna utom räckhåll. Recensionen konstaterar samtidigt att det inte ska tolkas som att spelet är något annat än en fantastiskt bra nytolkning av en JRPG-klassiker som kommer göra såväl veteraner som nytillkomna nöjda.

Final Fantasy VII Remake lanseras den 10 april för Playstation 4 och är tidsexklusivt i ett år. Då många andra Final Fantasy-spel släppts till PC/Windows och att Sony öppnar för fler portningar är det inte otroligt att Final Fantasy VII Remake tar klivet år 2021.

Är du en av de som lyckats få tag på ett exemplar av Final Fantasy VII Remake tidigt? Om så, vad tycker du? Dela med dig i kommentarerna!