I slutet av 2018 meddelade Microsoft att företaget överger egenutvecklade webbläsaren Edge till förmån för en version baserad på det öppna webbläsarprojektet Chromium. De första testversionerna blev tillgängliga under 2019 och i januari år 2020 lanserades den nya webbläsaren i skarp version.

Webbläsare_stats.jpg

Trots att Microsoft Edge med Chromium blott är tre månader gammal rapporterar Bleepingcomputer att den nu innehar näst störst marknadsandel efter Google Chrome som dominerar med 68,5 procent av marknaden. Under en period om 12 månader har Microsoft Edge gått från en marknadsandel på 5,2 procent under 2019 till att nå 7,59 procent i mars 2020 enligt uppgifter från Netmarketshare. Uppgifterna särskiljer dock inte mellan den gamla och den nya versionen av webbläsaren.

Webbläsare_marknadsandel.jpg

Mozilla Firefox som tidigare var näst störst har under samma period gått från en marknadsandel på 9,27 procent i mars 2019 till 7,19 procent samma månad år 2020. Det innebär att Microsoft Edge med Chromium som bas nu har en marginellt större användarbas. Microsofts sedan länge övergivna webbläsare Internet Explorer 11 innehar fjärdeplatsen, följt av Apples Safari med nästan 2 procentenheter mindre marknadsandel.

Värt att poängtera är också att Microsoft Edge till största del nått denna milstolpe innan webbläsaren automatiskt började ersätta föregångaren i Windows 10. I slutet av februari började Microsoft skicka ut nya Microsoft Edge via Windows Update. Med automatisk utrullning till Windows 10-installationer lär Microsofts marknadsandel öka markant under det kommande året.

Har du bytt till nya Microsoft Edge, eller håller du dig till något av alternativen? Dela med dig i kommentarerna!