Kort efter att Sonys chefsarkitekt Mark Cerny avtäckt tekniska detaljer om hårdvaran i spelkonsolen Playstation 5 lyfter företaget även på skynket för den tillhörande kontrollern. Namnet blir inte det väntade Dualshock 5 utan istället Dualsense, där namnet anspelar på dess största nyheter.

DS5-3.jpg
DS5-1.jpg

Med Dualsense bygger Sony vidare på den grundläggande designen hos föregångaren Dualshock 4 men fokuserar här på att ge spelaren en mer ingående fysisk återkoppling från spelen med vad som kallas haptiska återkoppling. Med hjälp av ett mer finmaskigt system för vibrationer ska kontrollern kunna återge olika typer av känslor i spel, exempelvis att spelaren ska kunna uppleva det motstånd som sker när bilens hjul kör genom lera i bilspel.

Utöver att själva kontrollern ska kunna återge denna känsla gör Sony även L2- och R2-avtryckarna anpassningsbara med haptisk återkoppling, vilket utvecklare kan använda för att programmera in olika nivåer av motstånd. Sony meddelar också att den nya designen tillför både bättre ergonomi och bättre batteritid med det inbyggda uppladdningsbara batteriet.

Företaget behåller också funktionerna från Dualshock 4, vilket bland annat innefattar Share-knappen för delning av skärmdumpar och videoklipp. Med Dualsense heter knappen nu istället Create-knappen vilken ska ge nya möjligheter till skapa innehåll tillsammans med andra spelare. Exakt hur detta går till meddelar företaget vid ett senare tillfälle.

Dualsense får även en inbyggd uppsättning mikrofoner som bland annat låter spelaren kommunicera med andra utan behov av separata hörlurar med mikrofon. Den nya designen är dels ny rent estetiskt, men medför också en förändring av den så kallade Lightbar-plattan. Det är den ljusplatta som befinner sig på Dualshock 4-kontrollens baksida, vilken med Dualsense istället belyser sidorna runt kontrollerns pekplatta (eng. touchpad).

Bilderna visar slutligen också att Dualsense-kontrollern bestyckas med en USB Type-C-kontakt för anslutning till Playstation 5 samt laddning.

Vad tycker du om den nya designen, och låter fokus på haptisk återkoppling som en bra idé? Dela med dig i kommentarerna!