Mjukvarujätten Microsoft har på senare år visat ett stort intresse för öppen källkod, där övergången till Chromium-bas för webbläsaren Edge är ett aktuellt exempel. Ett ändå större tilltag är att Linux-kärnan sedan en tid tillbaka finns inbakad i Windows 10. Detta innebär att användare kan köra Linux i Windows på ett mer integrerat sätt än via en vanlig virtuell maskin, genom att istället installera Windows Subsystem for Linux (WSL).

Trots att de två operativsystemen i dagsläget kan rulla simultant via WSL, kan Linux-filer inte nås direkt genom Windows. För att göra detta krävs att Linux körs aktivt och filsystemet kan då enbart monteras och öppnas som en nätverksenhet. Microsoft har nu släppt Windows 10-uppdateringen Insider build 19603 som ger Linux-tillgång direkt i Utforskaren.

Windows linux.jpg

Med denna ändring kan filer flyttas mellan Linux- och Windows-systemen utan att förstnämnda aktivt körs, och filsystemet dyker upp med ikonen för den välkända Linuxmaskoten Tux. "Insider build"-prefixet innebär att det inte handlar om en Windows-version för den stora massan, utan medlemskap i Microsofts mer experimentella Insider-program och "fast ring" krävs.

Windows disc cleanup.png
Windows News bar.png

Utöver större Linux-integration skriver Microsoft att version 19603 kommer med en funktion som ska underlätta att hitta och radera oanvända filer, för att spara plats på lagringsenheten. Därtill gör en nyhetslist entré, där senaste nytt presenteras i bild- eller textform på skrivbordet. Nytillskottet är i beta-stadiet och kan minimeras av användaren.

Det återstår att se när de nya funktionerna blir del av en skarp version, men sannolikt sker detta till den större höstuppdateringen. För den nyfikne finns som nämnt version 19603 tillgänglig för Insider-programmet redan nu.

Läs mer om Windows: