Lian Li har en gedigen historia inom datorbranschen och på meritlistan finns allt från båtformade chassin och RGB-belysta kablar, till påkostade datorlådor i aluminium och skrivbordschassin. Sistnämnda kategori innebär helt enkelt att skrivbord utformas med utrymme för ett komplett datorbygge under bänkskiva av glas, där DK-04 är ett exempel från 2016.

Lian Li DK-05F .jpg

Nu uppdaterar chassimakaren produktutbudet med två skrivbordschassin, i form av DK-05F och lillebror DK-04F. I båda fall handlar det enheter med ett yttre av svart aluminium, som är elektriskt höj- och sänkbara mellan 689 och 1175 mm. Den stora nyheten ställt mot föregångarna gäller glaset, som nu utgörs av en 8 mm tjock skiva av elektrokrom typ.

Lian Li DK-05 TransparentOpaque.PNG

Elektrokromt glas innebär att det går att styra huruvida glaset ska vara genomskinligt eller inte, där lägena transparent och tonat finns i detta fall. För DK-05F mäter glasskivan in på 1 400 × 780 mm, och för DK-04F gäller 1 000 × 740 mm. Vikt för de båda datorlådorna nämns inte, men klart är att motorn för höjdjustering står pall för 80 kg.

När det gäller hårdvarukompatibilitet bjuder DK-05F plats för dubbla E-ATX-system. För den som vill använda luftkylare är den maximala höjden 185 mm, men Lian Li understryker att formatet lämpar sig väl för vattenkylning. På radiatorfronten listas dubbla 480 mm-radiatorer i framkant, medan dubbla 360- och en 240 mm-variant får plats baktill.

Lian Li DK-05f.PNG

Två ATX-nätaggregat med maximal längd 230 mm, och begränsningen för instickskort ligger på 400 mm. Antalet expansionsplatser ligger på åtta per moderkort. Lagringsmässigt finns två plattor med utrymme för två 3,5- alternativt fyra 2,5-tumsenheter vardera. De båda systemen har därtill separata startknappar, fläkt- samt RGB-kontroller och lättillgängliga anslutningar i fronten.

DK-04F har fortsatt stöd för moderkort i E-ATX-format men endast ett system. Stödet för luftkylare stannar kvar på höjden 185 mm, medan maximal längd för grafikkort stegar ned till 390 mm. Nätaggregat kan dock vara marginellt längre med 240 mm och därtill är lagringsmöjligheterna större, med upp till nio 3,5-tumsenheter.

Även här lyfts utrymmet till vattenkylning och en 480 mm-radiator kan ta plats i fronten och få sällskap av en 280 mm-variant baktill. I de båda skrivbordsformade chassimodellerna är plåtarna för moderkort löstagbara, vilket även gäller flera av monteringsramarna för fläktar och radiatorer.

Lian Li har inte avslöjat vad prislapparna landar på eller när de väntas dyka upp hos återförsäljare, men vid lansering av föregångaren DK-05 var riktpriset 2 100 USD. I Sverige har detta skrivbordschassi gått att köpa för drygt 23 000 kronor, och sannolikt hamnar DK-05F och DK-04F i samma härad.

Skulle du vilja bygga in datorn i skrivbordet, eller har du någon annan typ av drömchassi? Berätta i kommentarstråden!