Tredjepartstillverkare strävar för det mesta efter att släppa produkter med det senaste snittets hårdvara, från företag såsom AMD, Nvidia och Intel. Ibland avviker dock företag tillfälligt från den inslagna banan, för att istället släppa en ålderstigen produkt i upphottad skrud. Biostar avtäckte exempelvis ett moderkort med sockel LGA 1155 för Sandy Bridge så sent som i februari 2020.

Nu hoppar även Asus på tåget och presenterar en omdanad variant av instegsgrafikkortet Geforce GT 710, som gjorde debut 2014. Med låg strömförbrukning, låg profil och beskedlig prislapp finns originalen fortfarande kvar på marknaden, för den som är i behov av fler bildutgångar för surf- eller kontorsdatorn. Asus spinner vidare på sistnämnda behov och ger GT 710 fyra HDMI-anslutningar.

Asus GT 710 2.jpg

De äldre Geforce GT 710-modellerna är ofta bestyckade med en ensam HDMI, uppbackad av VGA eller DVI. Med sistnämnda bildanslutningar kopplade till kretskortet via flexibla kablar är en vanligt förekommande funktion att korten kan byggas om till lågprofilsformat. Detta blir inte möjligt med Asus variant, som kommer med omdanat kretskort med samtliga bildutgångar fastlödda.

Kortet upptar dock endast en expansionsplats och kyls passivt av en grön-grå kylfläns av aluminium, och all ström tas från PCI Express-anslutningen. Till skillnad från många äldre Geforce GT 710 är PCI Express-anslutningen här bara av x1-typ, medan protokollet fortfarande är PCI Express 2.0 – helt i linje med den låga grafikprestandan.

Grafikkretsen baseras på Kepler-arkitekturen och de 192 CUDA-kärnorna har en maxfrekvens på 954 MHz. Grafikminnet utgörs av 2 GB GDDR5 med frekvensen 5 102 MHz och minnesbussen är 64 bitar bred, för en total bandbredd på svindlande 40 GB/s. De fyra HDMI-anslutningarna mäktar alla med 4K UHD-upplösning, men om fler än en sådan skärm ansluts begränsas bildfrekvensen till 30 Hz.

Asus GT 710.jpg

Trots att grafikkortet inte ryms i lågprofilschassin rör det sig om ett nätt kort med längden 167 millimeter. Med tjocklek på blott 19 millimeter menar Asus att kortet lämpar sig väl för montering med flera andra Geforce GT 710 på samma moderkort, men värt att ha i åtanke är att integrerad grafik i många fall kan slå kortet på fingrarna.

I skrivande stund är det oklart när Asus Geforce GT 710 dyker upp i butik och till vilket pris, men sannolikt hamnar modellen i närheten av de modeller som finns på marknaden idag. För kort i GDDR5-utförande startar priserna kring 600 kronor hos svenska återförsäljare.

Har du användning för ett klent grafikkort med många bildanslutningar? Berätta i kommentarstråden!