Webbplatsen Ifixit har skapat sig ett namn genom skruvmejslar och detaljerade instruktionsvideor för reparationer av hemelektronik. Företaget undersöker även hur lätta nya produkter är att reparera, där vikbara telefoner fått en del strålkastarljus. Demonteringarna dokumenteras i videoform och efter Samsung Galaxy Fold, Z Flip och Motorola Razr har turen nu kommit till Huaweis färska Mate Xs.

Läs mer om Huawei Mate Xs

Till skillnad från den ovan nämnda vikbara trion särskiljer sig Huaweis modell genom att ha den flexibla och plasttäckta skärmen på utsidan av enheten. I likhet med många andra telefoner handlar det dock om en hermetiskt tillsluten produkt, där värmepistol krävs för att smälta limmet som håller plastytorna på plast bakpå telefonen.

Huawei Mate Xs 1.PNG

Bildkälla: Ifixit

Under huven syns de två batterierna som totalt erbjuder 4 500 milliamperetimmar, och på telefonens vänstra långsida återfinns majoriteten av elektroniken. Tillsammans med de tre kamerorna och time of flight-kameran syns moderkortet med lagring, primärminne och tillverkarens egna systemkrets Kirin 990 med integrerat 5G-modem.

Med de värmealstrande komponenterna koncentrerade till en relativt liten yta använder Huawei värmeledningsrör av koppar, i sällskap av ett material som företaget benämner som bionic graphite, som hjälper till att distribuera värmen över telefonens två halvor. Detta material löper genom gångjärnet och under de två batterierna, som är permanent installerade med lim.

Huawei Mate Xs 3.PNG

Bildkälla: Ifixit

För att förhindra att skärmen tar skada om partiklar letar sig in i telefonen, återfinns ytterligare ett lager av plattor direkt anslutna till panelens baksida. Dessa är också sammankopplade med gångjärnet och lämnar således inte det exponerade tomrum som syns hos Samsung Galaxy Fold.

Med stora mängder lim och skyddande plattor är resultatet en besvärlig demontering med svårtillgänglig skärm och batterier. Ifixit ger därför telefonen betyget 2 av 10 när det kommer till reparation, men menar att konstruktionen är gedigen och kanske en av de bästa i det vikbara segmentet.

Huruvida skärmen är lika känslig som övriga vikbara nämns inte, men med tanke på att den alltid är exponerad är risken för skadad skärm sannolikt större än hos de tidigare vikbara. När Youtube-profilen Jerryrigeverything testade konstaterades att både skärmarna för både Samsung Galaxy Fold och Galaxy Z Flip får bestående skador av fingernagel.

För den som är sugen på vikbar Huawei Mate Xs släpps modellen i Sverige och blir exklusivt tillgänglig hos Elgiganten och operatören Tre från och med den 16 april. Prislappen ligger på 25 990 kronor och till följd av dispyt mellan USA och Huawei är Googles tjänster och applikationsbutik ersatta av Huaweis alternativ, där Bank ID och Swish nyligen lades till.

Läs mer om vikbara telefoner: