Sockel AM4 debuterade tillsammans med första generationens AMD Ryzen-processorer och därtill följde löften om stöd fram till och med år 2020, vilket också har efterlevts. Någon gång under hösten ska den fjärde omgången Ryzen för stationära datorer släppas, och som brukligt benämns den stundande 4000-serien med det konstnärliga kodnamnet "Vermeer".

Vermeer kommer som utlovat till AM4-sockeln och tros bli den sista generationen för denna, men när det kommer till bakåtkompatibilitet med äldre styrkretsar finns det fler frågetecken. Fjolårets Ryzen 3000-lansering sällskapades av styrkretsen X570 i det mer påkostade segmentet, medan en uppdatering av äldre B450 uteblev. Nu pekar uppgifter för att B450 kan användas ytterligare ett varv.

XMG B450.PNG

På order av AMD har samtliga B450- och X470-moderkort i efterhand fått BIOS/UEFI-uppdateringar för Ryzen 3000-stöd, medan moderkortstillverkarna själva får välja kring B350, X370 och A320. På forumet Reddit skriver XMG, en tillverkare av bärbara datorer med stationära processorer, att deras B450-bestyckade moderkort blir kompatibla med Ryzen 4000 genom uppdaterad mikrokod. Samma sak kan antas gälla för samtliga moderkort med styrkretsen.

Med Ryzen 3000 tillkom stöd för PCI Express 4.0, men för att nyttja det snabbare protokollet krävs moderkort med styrkretsen X570. Samma begränsning kommer att kvarstå när Ryzen 4000-serien paras med äldre moderkort. Det är dock möjligt att höstens processorlansering innebär att både X570 och B450 får efterträdare, där PCI Express 4.0 potentiellt kan bli en funktion även hos sistnämnda.

Avslutningsvis återstår det att se om AMD återigen sätter krav på alla moderkortsmakare att ge B450-kort stöd för de nya produkterna. XMG:s uttalande bekräftar i alla fall att åtminstone villiga hårdvaruaktörer kan tillåta stöd. Något som talar för obligatoriska uppdateringar är att moderkort med 400-seriens styrkretsar är mer välpolerade än föregångarna, som exempelvis har sämre minnesstöd.

MSI Max.JPG

Däremot kan utökat stöd innebära att kompatibilitet för äldre processorer måste plockas bort för att nyheterna ska rymmas i moderkortens begränsade minne. Detta fenomen drabbar i stor utsträckning den Bulldozer-baserade APU-serien Bristol Ridge, när Ryzen 3000-uppdateringar installeras. Med en extra generation på repertoaren kan Ryzen 1000-serien stryka på foten, vilket är ett argument för att valet är upp till moderkortstillverkarna.

Hoppas du på att Ryzen 4000-serien får obligatorisk bakåtkompatibilitet med 400-seriens styrkretsar, eller har du framtidssäkrat med X570?