Med lanseringen av arkitekturen Zen tillverkad på Global Foundries 14 nanometer slog AMD på stort och släppte en lång rad processorer i olika pris- och prestandaklasser, där den enklaste modellen var Ryzen 3 1200. Trots att den fyrkärniga produkten har mer än tre år på nacken lever den vidare på marknaden, särskilt internationellt, som ett populärt lågprisalternativ för AM4.

Det har dock hänt en hel del på AMD-fronten sedan Ryzen 1000-seriens lansering, där fjolårets Ryzen 3000 tog ett rejält kliv till 7 nanometer och Zen 2-arkitekturen. Däremellan släpptes andra generationens Ryzen, med mindre förbättringar genom uppgradering till den finslipade arkitekturen Zen+ med tillverkning på 12 nanometer. Nu framkommer att ålderstigna Ryzen 3 1200 i smyg får en släng av Zen+-sleven.

Förra året fick långlivade sexkärniga Ryzen 5 1600 samma behandling, som i praktiken gjorde den till en Ryzen 5 2600 med lägre klockfrekvenser. Processorerna kan särskiljas genom övervakningsmjukvara som röjer specifikationer för kislet under huven, men också genom gravyr på värmespridaren och i produktbeteckningen, där "AF" ersätter "AE". Samma sak gäller för Ryzen 3 1200, som enligt tyska Computerbase nu har landat hos återförsäljare.

Ryzen 3 1200AF.jpg

Bildkälla: Computerbase

Beteckningen att spana efter är YD1200BBAFBOX, som är en variant med inkluderad kylare av den tunnare Wraith Stealth-typen. Precis som för Zen-baserade Ryzen 3 1200 saknas flertrådsstöd och de fyra kärnorna har bas- respektive turbofrekvenser på 3,1 samt 3,4 GHz. Med den bättre arkitekturen och tillverkningstekniken följer dock marginellt bättre IPC, energieffektivitet och minnesstöd.

Tillgängligheten på den fyrkärniga processorn är låg hos många svenska återförsäljare, medan priserna i många fall är betydligt högre än de 55 euro som syns hos den tyska återförsäljaren – en prislapp som gjort processorn populär i budgetsegmentet. Det återstår att se om produktionstakten skruvas upp i och med den fräschare kretsen, och om högre tillgänglighet och lägre pris också syns i Sverige framöver.

Läs SweClockers tester av Ryzen 1000-, 2000- och 3000-serierna: