I slutet av mars rullade Apple ut en uppdaterad variant av surfplattan Ipad Pro, som år 2018 såg stora förändringar där bland annat hemknapp och 3,5-millimetersanslutning strök på foten. Årets tappning behåller många egenskaper från det två år gamla syskonet, men bland nyheterna finns den uppgraderade systemkretsen Bionic A12Z, en extra vidvinkelkamera samt en LIDAR-sensor.

Tillsammans med Ipad Pro avtäckte Apple ett nytt tangentbordstillbehör kallat Magic Keyboard, som är desto mer omdanat ställt mot tidigare varianter. Med den nya produkten tar företaget tydligt sikte på användare som vill använda Ipad som en bärbar dator, genom att erbjuda inbyggd musplatta och gångjärn för att justera skärmens vinkel. Nu trillar en rad recensioner av tillbehöret ut på webben.

Bland recensioner i videoformat syns Youtube-profiler såsom Marques Brownlee (MKBHD) och Ijustine, som båda tidigare använt Ipad Pro för att delvis ersätta bärbara datorer. Duon är överens om att det nya tillbehöret ytterligare suddar ut gränsen mellan surfplatta och bärbar dator, samt att musstödet i operativsystemet Ipad OS underlättar för exempelvis bild- och videoredigering.

Operativsystemet är dock fortsatt ett hinder för att helt byta till Ipad Pro, eftersom viss programvara saknas helt och hållet. Tangentbordets robusta konstruktion och relativt generösa justeringsmöjligheter lyfts fram som positiva aspekter, medan det saftiga priset gör produkten svår att rekommendera för den breda massan. För varianten anpassad för 11-tumsvarianten är priset 3 695 kronor, medan dito för storasyskonet ligger på 4 295 kronor.

Tillsammans med en Ipad Pro landar det totala priset således över nylanserade Macbook Air, som slåss i samma segment när det kommer till portabilitet. Likheterna med en Macbook Air blir ändå större när det kommer till vikten, där surfplatta med Magic Keyboard närmar sig den bärbara datorn. Den mindre varianten av Ipad Pro väger omkring 470 gram och den större cirka 640 gram, och respektive tangentbord mer än dubblerar totalvikten.

Ipad pro top heavy.PNG

Bildkälla: MKBHD

Den höga vikten är dock inte enbart av ondo, då recensenterna anmärker på att tyngdpunkten är högt belägen och att Ipad Pro således kan tippa bakåt relativt lätt. Tangentbordets vikt kompenserar delvis för detta, men användning i knäet fungerar sämre än med en traditionell bärbar dator, trots tyngden och den justerbara skärmvinkeln.

Ipad Pro hålls på plats på gångjärnet med hjälp av starka magneter och kontaktpunkter på plattans baksida ansluter till tangentbordet, vilket tillåter snabb omvandling till surfplatteformat. På tangentbordets vänstra sida finns en USB Typ C-anslutning som kan användas för laddning av surfplattan, men för dataöverföring duger endast enhetens inbyggda USB Type-C.

Kortkommandon Ipad Pro.PNG

Vissa kortkommandon från Mac OS använder alternativa tangentkombinationer. Bildkälla: MKBHD

Magic Keyboard backlight.PNG

Den variabla bakgrundsbelysningen hos Magic Keyboard (t.v) och Macbook Pro (t.h). Bildkälla: Ijustine

Avslutningsvis framhävs att tangentbordet med sina scissor switch-brytare är ett välkommet avbrott efter år med problemkantade butterfly. Bakgrundsbelysningens styrka justeras automatiskt med ljuset i rummet som standard, men kan också anpassas genom väl dolda inställningar. Avsaknaden av funktionsknappar och Escape medför dock att vissa manövrar fortfarande kräver att användaren brukar pekskärmen, och kortkommandon i Mac OS fungerar inte nödvändigtvis för Ipad Pro.

Använder du Ipad Pro i dagsläget, och är det högt prissatta tillbehöret något du har sneglat på? Berätta om din Ipad-användning i kommentarstråden!