Med fjolårets lansering av processorer med Zen 2-arkitekturen nådde AMD en viktig milstolpe i konkurrensen med rivalen Intel. Med årets lansering av Ryzen 4000 "Renoir" återvände AMD också till konkurrenskraftig form i det bärbara segmentet, där företaget dessförinnan fört en tynande tillvaro. Ett område som än så länge inte sett liknande satsningar är AMD:s integrerade processorer, så kallade APU-modeller, vilket i dagsläget representeras av "Picasso"-familjen.

Detta är AMD på väg att ändras enligt uppgifter från välkända Twitter-profilen _rogame. Enligt rapporten arbetar AMD på en APU-processor med kodnamnet Artic som integrerar Zen 2-kärnor med en Vega-baserad grafikdel för AM4-sockeln, vilket i praktiken innebär att mobila "Renoir" tar plats i en stationär sockel. Klockfrekvensernas relativt beskedliga nivåer leder till spekulation om att processorn får TDP-värde på 35 W, detta då AMD:s APU-processorer typiskt använder 35 W för instegsmodeller och 65 W för prestandamodeller.

Artic-processorns basfrekvens anges som 3,0 GHz medan grafikdelen klockas in på 1,2 GHz. Uppgifterna anger också att primärminne stöds i form av DDR4 3 200 MHz. Utan att nämna specifika prestandaresultat nämner rapporten också att Artic når något lägre grafikprestanda än de mobila processorerna i "Renoir"-familjen, men att processordelens prestanda ska överträffa de mobila modellerna Ryzen 4700U och Ryzen 4600U.

Nya APU-modeller med Zen 2 och Vega-grafik tar därmed sikte på Intels processorserier Core i5 och Core i7 med integrerad grafikdel, och kan agera alternativ för kompakta prestandadatorer i stil med Intel NUC. Intel väntas avtäcka Core 10000-serien Comet Lake-S den 30 april år 2020, men uppgifterna avslöjar inte när AMD:s Artic-processorer når marknaden.

Har du saknat ett APU-alternativ med Zen 2 och kompetent integrerad grafik, eller kör du dedikerad processor och grafikkort även i kompakta byggen?