Lösningar för virtuell verklighet stöder flera olika formerar av kontroll, där spårning av såväl huvudet som hela kroppen sällskapas av traditionella fysiska handkontrollers. Facebook-ägda Oculus nuvarande kontrolldon Touch är inne på version två, men nya uppgifter visar vad nästa generations kontroller bjuder på.

De nya kontrolldonen går under kodnamnet "Oculus Jedi" vars specifikationer avslöjas genom uppdaterade drivrutiner för företagets fristående VR-headset Quest, rapporterar Upload VR. Jedi-kontrollerna sägs följa föregångarens design för såväl analog styrspak som knappar. Nyheterna ser ut att komma från den nya kretsuppsättningen ICM-426 för registrering av rörelser och accelerering.

OculusJedi_specs.jpg

Jämfört med föregångaren i andra generationens Touch-kontroller har Jedi-kontrollerna fem gånger mindre störning i spårningen av acceleration, och en dryg halvering i störning gällandes spårningen av gyroskop-sensorn. I praktiken innebär detta mer effektiv kommunikation mellan kontrollern och VR-headset, och därmed förbättrad spårning. Uppgifterna avslöjar också väsentligt förbättrad energieffektivitet hos den nya kretsuppsättningen, vilket kan öka batteritiden i de nya kontrollerna.

Utöver specifikationer för kommunikation antyder de uppdaterade drivrutinerna även om ett nytt system för fysisk återkoppling, så kallad haptisk återkoppling. Oculus nuvarande Touch-kontroller använder ett enkelt system med vibrationsmotorer likt de som återfinns i handkontroller för spelkonsoler. De avslöjade uppgifterna anger inga specifika nyheter, men ett nytt system i mjukvaran kan antyda en ny lösning för tekniken.

Att Jedi-kontrollerna avslöjas i uppdaterade drivrutiner för Oculus Quest styrker tidigare rapporter om ett kommande VR-headset med kodnamnet Del Mar. Uppgifterna om Del Mar är få, men anger att det handlar om en uppdaterad version av just Quest med förbättrad spårning av användarens fingrar.

Kan förbättrade kontrolldon få dig att investera i Oculus VR-utbud, eller har du redan investerat i en annan lösning? Dela med dig i kommentarerna!