I takt med att kretstillverkning når allt mindre skala har fysikens lagar satt upp hinder för branschen. Företag som vill tillverka kretsar på en ständigt krympande skala tvingas investera enorma resurser, något som med tiden resulterat i att blott en trio företag har resurser nog för att tävla om ledartröjan. Tillverkningens regent är just nu TSMC, med konkurrens från Samsung. Processorjätten Intel står i den unika positionen med egen kretstillverkning som inte erbjuds andra företag.

Både TSMC och Samsung inleder volymtillverkning av kretsar på 5 nanometer under hösten år 2020, vilka kommer till användning i nästkommande års teknikprodukter. Båda företagen har också kommit långt i utvecklingen av 3-nanometersteknik, där TSMC:s arbete enligt tidigare rapporter erbjuder högre transistortäthet ställt mot Samsungs motsvarighet. Nu rapporterar branschpublikationen Digitimes att TSMC påbörjar forskningsfasen för 2 nanometer.

Utöver att arbetet inletts anger rapporten inga konkreta uppgifter om vad 2-nanometerstekniken ska tillföra i praktiken. Typiskt medför en krympt tillverkningsteknik minskade kostnader för produktion, ökad transistordensitet och förbättrad energieffektivitet. Det sistnämnda kan utnyttjas för att uppnå bättre batteritid i mobila kretsar och lägre värmeutveckling i allmänhet, vilket ger utrymme till exempelvis höjda klockfrekvenser.

Då arbetet med 2-nanometerstekniken blott är på forskningsstadiet finns ännu ingen tidslinje för när den väntas nå volymproduktion. Då företagets nuvarande tidsplan anger 3 nanometer till år 2022 som tidigast bör steget till 2 nanometer ligga åtskilliga år i framtiden.

Läs mer om modern tillverkningsteknik: