Windows 10 May Update är på intåg och en av de stora förändringarna är hur Windows Search indexerar filer. Efter uppdateringen kommer mindre belastning läggas på lagringsenheter, vilket framförallt kommer att ge diskprestanda för de som fortfarande använder mekanisk lagring.

Eftersom indexering också äter processorcykler kommer uppdateringen även att vara en förbättring för den som använder SSD-lagring, om än mindre märkbar. Förändringen kommer som ett svar på återkoppling Microsoft samlat in från de användare som av olika anledningar stängt av indexering helt i operativsystemet.

81507.png

Kanske än mer aktuellt för oss SweClockers-medlemmar är Windows Display Driver Model 2.7 och DirectX 12 Ultimate. Dessa bjuder på en rad förbättringar så som hårdvaruaccelererad schemaläggare för grafikkort, vilket ska förbättra latenser och ge en allmän prestandahöjande effekt.

Stödet för att köra flera skärmar i olika uppdateringsfrekvenser ska också vara signifikant förbättrat. Inte minst introduceras nästa generations ray tracing-gränssnitt i form av DXR 1.1. Lika framåtblickande är Mesh och Amplification Shaders som drastiskt förändrar hur geometri hanteras i 3D-grafik.

Utöver optimeringar av indexeringstjänsten och förbättringar för grafikkort bjuder majuppdateringen även på en förbättrad upplevelse med Cortana, nu med stöd för att textchatta med Cortana i tillägg till röstassistentläget. Microsoft nämner också att Cortana kommer att bli bättre på produktivitetsfrågor snarare än att agera som allt-i-allo-assistenterna Google Assistant eller Apple Siri.

Win10_cloudinstall.jpg

En annan trevlig nyhet för den som tenderar att sabotera Windows-installationer är att återställningsmöjligheterna i Windows expanderas från att enbart använda lokal lagring till att nu kunna ladda ned den senaste Windows-versionen inför en systemåterställning.

Aktivitetshanteraren

Stöd för att visa disktyp (SSD eller HDD) samt GPU-temperaturer

Windows Game Bar

Utrustas med en FPS-räknare

Windows Update

Bandbreddsbegränsning kan uttryckas i Mbps istället för procent

Nätverkshanteraren

Tydligare överblick över tillgängliga nätverk och hur du är ansluten

Ny Linux-kernel i WSL 2.0

Snabbare filsystem, full stöd för systemanrop, stöd för ARM64

Bluetooth

Förbätttrad och snabbare ihopparning av Bluetooth-enheter

Kamerastöd

Windows får nu inbyggt stöd för IP-kameror

Snabbare sökningar

Sökmotorn kommer att exkludera fler filtyper

Virtuella Skrivbord

Går nu att ge dedikerade namn istället för Skrivbord 1, 2 o.s.v.

Autostartande applikationer

Kontroll ges över om Windows automatiskt ska starta upp de program du hade körande sist

Windows Hello

Kan nu helt stänga av möjligheten att använda klassisk lösenordsinloggning

Nyheterna tar inte slut där och i ovanstående tabell finns ett axplock av ytterligare intressanta förändringar. I skrivande stund har Microsoft inte tillkännagett ett exakt datum för när uppdateringen släpps till allmänheten. Att det kommer att ske i maj framgår dock av uppdateringens smeknamn "May Update".

Är det några av förändringarna som ni ser fram emot eller har ni redan testat dem genom Windows Insider sedan oktober förra året?