Sedan lanseringen av processorarkitekturen Zen och tillhörande produktfamiljerna Ryzen och Epyc har AMD återigen blivit en faktor att räkna med gällande prestanda. Konkurrenskraftiga produkter i utbudet har även avspeglats i de finansiella resultaten, där AMD:s senaste rapport visar på en 40-procentig ökning i omsättning under 2020 års första kvartal jämfört med året innan.

Resultatet visar på en omsättning om 1,79 miljarder USD, att jämföra med 1,27 miljarder USD under första kvartalet räkenskapsåret 2019. Även bruttomarginalen tog ett kliv upp till 46 procent, en ökning på 5 procentenheter på årsbasis – företagets högsta bruttomarginal på åtta år.

AMD-1Q2020-Financial-Results-Infographic.png

Inom Computing & Graphics, företagets avdelning för konsumentprocessorer och grafikkort, slogs försäljningsrekord för mobila processorer. Under kvartalet fick försäljningen draghjälp av bland annat nylanserade processorserien Ryzen 4000 "Renoir", även om AMD talar om en bestående efterfrågan för dess mobila processorer.

Första kvartalet år 2020 var finansiellt blekt inom Enterprise, Embedded and Semi-Custom, där serverprocessorerna Epyc och konsolprocessorer ingår. Trots en tredubbling av sålda Epyc-processorer faller omsättningen med 21 procent på årsbasis, eller med 25 procent mot 2019 års sista kvartal. AMD tar det hela med ro och konstaterar att Epyc trots allt har vind i seglen och att semi-custom har ett lovande år framför sig med lanseringarna av Playstation 5 och Xbox Series X.

amd2020q1.png
amd2020q1-2.png

För den närmsta framtiden spår AMD en svajande marknad med osäker efterfrågan. Företagets VD, Dr. Lisa Su, kommenterar dock att de långsiktiga målen om tillväxt står oförändrade och att både tillgångar och produktutbud är i mycket gott skick.

Läs mer om AMD:s ekonomiska rapporter: