Efter månader av rykten och läckta specifikationer har nu Intel presenterat den tionde generationens konsumentinriktade processorer för stationära datorer, vilka når marknaden senare under maj. Som tidigare känt rör det sig om "Comet Lake-S"-familjen med åldrande Skylake och 14-nanometersteknik som bas, men nytt är steget upp till 10 kärnor, 20 trådar och maximal klockfrekvens på 5,3 GHz.

Även den långlivade LGA 1151-sockeln skrotas med den nya generationen, och ersätts istället av LGA 1200 där moderkort med Z490-styrkretsen blir först ut. Gigabyte har varit extra frikostiga att avslöja detaljer kring de kommande moderkorten, och i veckan framkom att bolaget utrustar korten med stöd för PCI Express 4.0 – trots att det snabbare protokollet saknas hos Comet Lake-S.

Detta satte fart på spekulationer om att Intel använder samma sockel och ger stöd för 400-seriens styrkretsar även med nästa generations processorer, "Rocket Lake"-familjen, och nu bekräftar Gigabyte detta. Informationen framkommer i en direktsändning från Gigabytes spelorienterade Aorus-avdelning, som kort och gott svarar "ja" på frågan om kompatibilitet med Rocket Lake-S.

Med Rocket Lake-S bjuder Intel ny arkitektur för stationära för första gången på många år, och enligt uppgift handlar det om Willow Cove-arkitekturen som i sommar gör debut i bärbara datorer. Den bärbara familjen kallas "Tiger Lake" och tillverkas på 10 nanometer, men för Rocket Lake-S stannar tillverkning kvar på 14 nanometer. Utöver PCI Express 4.0-stöd ska processorfamiljen bjuda bättre IPC än Skylake, och vid sidan av fräsch processorarkitektur blir den integrerade grafiken av Xe-typ.

Tidigare har det talats om att nya moderkort kan bli ett krav för att få tillgång till snabbare PCI Express med Rocket Lake-S, men Gigabytes tilltag skvallrar alltså om att så inte blir fallet. Det är dock möjligt att vissa tillverkare inte smyger in stöd med Z490-moderkorten. Ett definitivt svar på detta dyker som senast upp i samband med Rocket Lake-S-lanseringen, som sker någon gång under nästa år.

Källa: Gigabyte via Videocardz

Läs mer om Intels produkter: