I slutet av 2019 presenterade Apple den första Macbook-datorn med skärm på 16 tum, och med den gjorde också ett nytt tangentbord debut. Lanseringen markerar vägs ände för nya produkter bestyckade med tangentbord med de kritiserade butterfly-brytarna, och ersättande Magic Keyboard har sedan dess tagit plats både i Macbook Air och tillbehör till Ipad Pro.

När den populära Macbook Air uppgraderades i mitten av mars följde även förbättringar på hårdvarusidan, i form av Intels "Ice Lake"-processorer och dubblerat lagringsutrymme som standard. Nu får även 13,3-tumsvarianten av mer påkostade Macbook Pro ett snarlikt lyft, och 256 GB SSD-lagring gäller hädanefter för grundkonfigurationen, med taket 4 TB beroende på modell.

Macbook Pro 13.PNG

För årets upplaga av den minsta Macbook Pro-modellen används både åttonde och tionde generationen av Intel Core-processorer, där förstnämnda alternativ i stort sett är föregående modell med nytt tangentbord. Bakgrundsbelyst tangentbord med scissor-brytare, touch bar och fingeravtryckssensor finns nämligen hos samtliga Macbook Pro 13, men den som väljer en modell med Core 8000-serien kan maximalt ha 16 GB primärminne och 2 TB SSD-utrymme.

Med processormodell av senaste snitt följer nämnda toppnivå på 4 TB lagring, men även upp till 32 GB primärminne. På den fronten syns därtill en övergång till LPDDR4X-minne med frekvenser om 3 733 MHz, upp från LPDDR3 i 2 133 MHz. Oavsett generation rör det sig om fyrkärniga processorer av Core i5- alternativt Core i7-typ, men den tionde Core-familjen bjuder upp till 80 procent högre grafikprestanda.

Macbook Pro 13 1.PNG

I sann Macbook-anda är utbudet av anslutningar homogent och bestående av en 3,5-millimetersanslutning och USB Type-C med Thunderbolt 3-stöd, som även används för laddning via den inkluderade 61 W-laddaren. Med tionde generationen finns fyra portar, medan den äldre processorfamiljen innebär hälften. På den trådlösa sidan finns Bluetooth 5.0 och Wifi 5 (tidigare IEEE 802.11ac).

Precis som med föregående Macbook Pro 13 har skärmen upplösning om 2 560 × 1 600 pixlar med ljusstyrka på maximalt 500 cd/m² (nits). USB Type-C-anslutningarna används också för den som vill ansluta externa bildskärmar, men processorgeneration under huven bestämmer återigen. Upp till 5K- eller dubbla 4K-skärmar kan hanteras av den äldre generationen, och 6K-, 5K- eller dubbla 4K-upplösningar kan drivas av den nyare.

Oavsett konfiguration väger uppdaterade Macbook Pro 13 in på 1,4 kg, med yttermått på 15,6 × 304 × 212 mm (H × B × D) och de två färgvalen silver och grå. Prismässigt hamnar grundmodellen med åttonde generationens Core i5, 256 GB lagring och 8 GB primärminne på 16 995 kronor. Klivet upp till tionde generationen innebär 16 GB primärminne och 512 GB lagring, samt prislapp på 24 495 kronor. Via Apples webbutik kan datorn köpas redan nu.

Läs om fler uppdaterade Apple-produkter: