Ett av de stora hindren för en strömmande speltjänst är de många stegen i kommunikation mellan spelaren och tjänstens servrar, något som ger upphov till latens. Googles lösningar på problemet innefattar bland annat en handkontroller som ansluter direkt till tjänstens servrar över Wifi-nätverk istället för den lokala enheten användaren spelar på, vilket reducerar latensen som uppstår i kommunikationen.

Sedan lanseringen har denna direktkommunikation mellan handkontrollern och servrarna endast varit tillgänglig för den som spelar med mediaenheten Chromecast Ultra, och den som använder handkontrollern med en dator har varit begränsad till sladdbunden anslutning via USB Type-C. I ett blogginlägg meddelar Google att Stadia-handkontrollern får stöd för att användas trådlöst med en dator som strömmar spel via webbläsaren.

Stadia_wirelesscontroller_PC.jpg

Användaren ansluter och synkroniserar handkontrollern med servrarna genom att hålla Stadia-knappen nedtryckt till dess att den börjar blinka och kontrollern vibrerar. Användaren klickar sedan på kontroller-ikonen och matar in knappkombinationen som visas på datorskärmen. Anslutningen förutsätter att kontrollern är ansluten till samma Wifi-nätverk. En komplett genomgång av hur länkningen fungerar finns på Googles supportsida.

Något som inte blir tillgängligt i samband med detta är möjligheten att använda Stadia-handkontrollern trådlöst med Android-telefoner, och Google har ännu inte meddelat när detta blir tillgängligt. Google lanserade nyligen ett erbjudande om två gratismånader för betalabonnemanget Stadia Pro, vilket också blir instegsporten till gratisabonnemanget för den som inte vill fortsätta med Pro-nivån efter erbjudandet upphör. Handkontrollern såväl som Chromecast Ultra kan köpas i Googles webbutik.

Är möjligheten att spela med Stadia-handkontrollern på datorn en efterlängtad nyhet, eller spelar du enbart via Chromecast Ultra? Dela med dig i kommentarerna!