Grafikkortsmarknaden är idag närmast synonym med de två aktörerna AMD och Nvidia, men under året ska även Intel göra dem sällskap. Bolaget har länge integrerat blygsam grafikprestanda i processorer, men har även ett par andra grafiksatsningar i ryggsäcken. Med AMD Radeons forne grafikchef Raja Koduri i spetsen ska Intel på allvar ta upp kampen mot AMD och Nvidia, där produkter med skalbara Xe-arkitekturen blir först ut.

Arkitekturen ska bland annat användas för de integrerade grafikdelarna i de kommande "Tiger Lake"-processorerna för bärbara datorer, men även i datacenter och dedikerade grafikkort för konsumenter och företag. Det allra första dedikerade grafikkortet har kodnamn "DG1" och visades under CES 2020. Nu skymtas modellen i databasen för Sisoft Sandra.

Xe DG1 Sisoft Sandra.PNG

Det har tidigare talats om att modellen tar plats i instegssegmentet, en misstanke listningen förstärker genom att bekräfta 3 GB grafikminne. Antalet EU-enheter (eng. Execution Units) är 96 till antalet, vilket motsvarar 768 kärnor, och den listade klockfrekvensen är 1,5 GHz. I januari syntes samma kort i resultatlistorna från Geekbench 5 rullandes i blygsamma 1,05 GHz. Klivet upp innebär att en ännu högre frekvens kan gälla för den slutgiltiga produkten.

Huruvida DG1 faktiskt släpps för den breda massan återstår att se, men enligt plan ska kortet släppas under 2020. Tidigare uppgifter pekar mot att grafikkortet dock är ämnat för utvecklare som vill ta fram mjukvara för Intels Xe-produkter, och att DG1-motsvarigheten för konsumenter är den integrerade grafiken i Tiger Lake, och sedermera "Rocket Lake" för stationära.

Mer högpresterande Xe-baserad grafik lurar dock på horisonten och i den dedikerade grafikkortssvängen talas det om DG2, som istället intar mellanklassen prestandamässigt. Nyligen visade Intel och Koduri även en sockelmonterad Xe-implementation avsedd för serverbruk, där bilderna av XE-HP-pjäsen får Ryzen Threadripper att se liten och behändig ut.

Källa: Sisoft Sandra via Videocardz

Läs mer om Xe: