Arkitekturen Zen 2 huserar numera i ett flertal av AMD:s processorfamiljer. Utöver stationära processorer i serien Ryzen 3000 "Matisse" och serverprocessorerna Epyc med kodnamn "Rome" tog den nyligen även plats i Ryzen 4000 "Renoir" för bärbara datorer. Eftersläntraren i uppställningen är AMD:s APU-processorer med integrerad grafikdel, där familjen "Picasso" ännu håller fanan med arkitekturen Zen+ och Vega-grafik.

Tidigare rapporter talar om att förbättringar är på väg, och steget framåt ser ut att bli markant. Läckaren @Tum_Apisak har nämligen hittat ett resultat i Userbenchmark uppnått med ett testsexemplar vid namn AMD Eng Sample 100-000000149-40_40/30_Y, vilket Twitter-profilen Komachi_Ensaka menar är en Renoir-baserad APU-processor för sockel AM4.

Resultatet i sig visar på en fördubbling av kapaciteten i "Picasso" till 8 kärnor och 16 trådar, med basfrekvens på 3,0 GHz och maximal frekvens på 3,95 GHz, vilket resulterar i prestanda ungefär i linje med Ryzen 7 4800H. Uppgifter som grafikdelen och dess prestanda är förutom en klockfrekvens om 1 750 MHz höljd i dunkel.

Tidigare bärbara inkarnationer i serien "Renoir" har levererats med Vega-grafik med maximalt 8 beräkningsenheter eller Compute Units och klockfrekvenser upp till 1,75 GHz, medan TDP stannat vid 45 W för bruk i bärbara system. Huruvida AMD fortsätter att sikta på en högre TDP om 65 W för dess AM4-plattform även med de kommande APU-processorerna återstår att se.

Den testade processorn är inte heller ensam om att figurera i läckor. Twitter-användaren @_rogame menar att processorn med sin basfrekvens på 3,0 GHz och grafikfrekvens om 1,75 GHz har sällskap av ett syskon klockat till 3,5 GHz och samma grafikkonfiguration – vilket i det närmaste motsvarar en stationär version av APU-processorn Ryzen 9 4900HS.

Läs mer om AMD:s APU-processorer: