Den som vill bygga en datorrigg med kraftfulla komponenter och kanske även överklocka dessa behöver vettig kylning, i chassit såväl som på processor och grafikkort. En gedigen vattenkylning är dock utrymmeskrävande, och därmed inte ett alternativ för den som vill bygga ett kompakt system. Danska bolaget Aseteks lösning på problematiken är att bygga in vattenkylning i ett instickskort som får plats även i chassin modell mindre.

Produkten i fråga heter Rad Card och ansluter till systemet över PCI Express-gränssnittet. Enligt Asetek har företaget tvingats till en radikal omstöpning av både design och placering av radiatorn för att den ska få plats i ett kompakt instickskort, en design som är av typen liquid cooled heat exchanger (hEx). Kortet uppges vara överlägset traditionell luftkylning samtidigt som den undanröjer besvärlig och utrymmeskrävande dragning av slangar för vattenkylning.

Asetek_Dell_Aurora_R11.jpg

Den som hoppats på att kunna köpa på sig ett Rad Card blir besviken då Asetek inte avser sälja det som en fristående produkt. Istället levereras kortet till OEM-tillverkare som utvecklar kompakta datorer. En tidig kund är Dell som använder Rad Card i speldatorn Alienware Aurora R11, där Rad Card uppges sänka temperaturerna för grafikkortet Nvidia Geforce RTX 2080 Super med 20 procent, samtidigt som ljudnivåerna reduceras med 69 procent.

Låter vattenkylning i form av ett instickskort som den heliga graal för ditt kompakta datorbygge, eller håller du dig till komponenternas egna kylarlösningar?