Intel har en välkänd förkärlek till att erbjuda relativt snäv kompatibilitet mellan nya processorer och äldre moderkort, där två generationer varit något av en standard. När AMD år 2017 släppte Ryzen-familjen för AM4-sockeln utlovades därmed en mer vidsträckt väg för uppgraderingar, i och med löften om att använda samma sockel fram till år 2020.

Till hösten väntar den fjärde generationens Ryzen och AMD står fast vid sitt ord om oförändrad sockel, men när det kommer till kompatibilitet blir det en annan femma. Ryzen 4000-stödet blir nämligen exklusivt moderkort med 500-seriens styrkretsar, där påkostade X570-kort är ensamma på marknaden fram till 16 juni, när B550-modeller släpps. Nu meddelar AMD:s VD Lisa Su att bolaget jobbar med alternativ för situationen, som minst sagt hamnat i hetluften.

Thanks for your note. We are working on options and appreciate your thoughtful input. Stay tuned.

Informationen härrör från ett e-post-meddelande från Lisa Su till Reddit-användaren "SubaruAmbassador", som svar på ett meddelande gällande nedlåsningen av Ryzen 4000. Användaren har skrivit till både AMD:s VD och marknadsföringschef men enbart fått svar från förstnämnda, som alltså avslöjar att ändringar av den hårda begränsningen kan komma att utannonseras framöver.

AMD:s AM4-plattform används för ett stort antal modeller och Ryzen utan integrerad grafik utgör majoriteten, men därutöver finns också Bulldozer-baserade Bristol Ridge samt Ryzen med integrerad grafik. I och med detta är lagringsutrymmet för moderkortens BIOS/UEFI ett verkligt problem, och användare som uppgraderar för att stödja Ryzen 3000-serien mister exempelvis Bristol Ridge.

AMD_B550-1.jpg

För att rymma en fjärde generation av Ryzen är alltså AMD:s officiella beslut att segmentera och inte tumma på bakåtkompatibilitet för 300- och 400-seriens styrkretsar, genom att skippa Ryzen 4000-stöd. Moderkort med X570-krets fimpar istället stöd för Zen-baserade processorer och B550-kretsen innebär enbart Ryzen 4000- och 3000-stöd, med brasklapp att även Ryzen 3000 med integrerad grafik är inkompatibla med B550.

I sitt meddelande och i forumtråden uttrycker "SubaruAmbassador" sitt missnöje över AMD:s agerande, där löften om oförändrad sockel inte betyder något i praktiken om BIOS-begränsningar bryter uppgraderingsvägar. Liksom många andra äger Reddit-användaren ett B450-moderkort, eftersom varianten X570 inte fanns ute vid köptillfället och för att X-serien inte bjuder skillnader som är värda prispåslaget över B450.

Inlägget beskrivs också att minnesbegränsningen inte är ett faktum hos samtliga AM4-moderkort på marknaden, där exempelvis MSI dubblerat minnet från 16 till 32 MB för kort i Max-serien. Som en kritisk slutkläm skriver "SubaruAmbassador" att hen med facit i hand hade stannat kvar på Intels plattform där mer frekventa moderkortsbyten är att vänta, och att AMD:s marknadsföring kring framtidssäkra AM4 är vilseledande.

Lisa Sus svar talar för att någon form beslutsändring är att vänta, där ett alternativ kan vara att AMD lägger ansvaret för BIOS/UEFI-uppdateringar av äldre kort helt i tillverkarnas händer. Detta gjordes inför lanseringen av Ryzen 3000-familjen, där AMD enbart garanterar stöd för 400-seriens styrkretsar och tvingar samtliga tillverkar att låsa PCI Express 4.0-stöd utanför X570-serien.

Om moderkortstillverkare får AMD:s välsignelse att ge stöd för Ryzen 4000-serien lär kompatibilitet bli en mer komplex fråga än tidigare, där stöd för nya modeller i de flesta fall ersätter de äldre generationerna. Hur tillverkare i sådana fall väljer att märka upp sådana BIOS/UEFI-versioner och nya produkter får framtiden utvisa.

Förväntade du dig Ryzen 4000-stöd med ditt befintliga moderkort? Vilken modell har du, och vilken processor? Berätta i kommentarstråden!