Med Ryzen-processorer för stationära datorer har AMD hittills storsatsat på att erbjuda många kärnor till överkomligt pris. Ett annat genomgående tema är att den som önskar fler än fyra kärnor också behöver använda ett dedikerat grafikkort – detta trots att de integrerade Vega-grafikdelarna är kompetenta nog för många uppgifter, och därtill slår Intels dito på fingrarna.

En nackdel med de grafikbestyckade processorerna, både i stationärt och bärbart utförande, är därtill att de använder en äldre processorarkitektur. Detta innebär att exempelvis Ryzen 5 2400G använder Zen (1) och Ryzen 3 3200G ligger kvar på Zen+. AMD har dock visat prov på vad Vega- och Zen 2-kombinationen ger, i form av Ryzen 4000 "Renoir" som uppvisar starka prestandasiffror och upp till åtta kärnor.

AMD kallar processormodellerna med integrerad grafik för APU (eng. Accelerated Processing Unit), och det har sedan en tid tillbaka ryktats om att kommande Ryzen 4000-serien för stationära får ett lyft på APU-sidan. Nu förstärks misstankarna i och med att Ryzen 7 4700G dyker upp på bild, där "G"-suffixet avslöjar integrerad grafik medan 8 kärnor och 16 trådar röjs via modellnamnet.

AMD-Ryzen-7-4700G-1.jpg

Bildkälla: Videocardz

Det är Videocardz som lagt vantarna på bilden och enligt deras källa är APU-modellen färdigställd, vilket kan innebära att Ryzen 7 4700G blir en av de första stationära Ryzen 4000-processorerna att släppas. Den fjärde generationens Ryzen ska enligt uppgift debutera i augusti eller september, men i vanlig ordning lär grafikdel medföra äldre processor och i det här fallet en Zen 2-baserad sådan.

På papperet ser Ryzen 7 4700G ut att bli en kopia av de lanserade mobila 7 4900H, men med TDP-värde och frekvenser något uppskruvade. Enligt information från Igor's lab får den stationära varianten ett TDP-värde på 65 watt, som de 16 trådarna och grafikdelens 8 beräkningsenheter samsas om. Processordelens bas- respektive turbofrekvenser sägs spänna mellan 3,6 och 4,4 GHz, medan grafiken har turboläget 2,1 GHz.

Igors lab r7 4700g.PNG

Kolumnen längst åt höger stämmer in på detaljerna som modellnamnet avslöjar. Bildkälla: Igor's lab

Procentuellt sett är specifikationerna inte särskilt långt över nämnda högpresterande bärbara variant, som har basfrekvensen 3,3 GHz och identisk turbofrekvens för processorn, medan toppfrekvens för grafikdelen är på 1,75 GHz. Den stationära motsvarighetens högre strömbudget och potential för bättre kylning lär dock medföra bättre prestanda i praktiken, men exakta nivåer får framtida tester visa.

Läs mer om AMD:s processorer med integrerad grafik: