Knappt har Intel Core 10000-serien och processorn Core i9-10900K hunnit släppas innan överklockare med svenska Jon "elmor" Sandström i spetsen publicerar ett resultat som knäpper överklockning med tidigare Skylake-baserade processorer på nosen. Där tidigare högsta uppnådda frekvens är Roman "der8auer" Hartungs 7 613 MHz med Core i9-9900K, når den nya "Comet Lake-S"-processorn hela 7 707 MHz med flytande helium som kylmedia.

Frekvenserna uppnås med ett förproduktionsexemplar av Core i9-10900K, utan närmare specifikation av processorns revision. Under den Asus-sanktionerade tillställningen användes moderkortet Maximus XII Apex. Närvarande var förutom Sandström även bland andra Pieter-Jan "Massman" Plaisier och Asus-ingenjören tillika överklockningslegendaren Peter "Shamino" Tan.

Sin vana trogen valde "elmor" även att delta i en kortare video där överklockningsbravaderna förevigades. Vägen till 7 707 MHz var inte helt spikrak – vid temperaturen -208° C tappades en minneskanal, innan slutresultatet uppnåddes med en multipel om 76 samt busshastighet om 101,42 MHz. Exakta temperaturer specificeras inte, men flytande helium tillåter temperaturer ända ned till -269° C, eller 4 Kelvin.

Trots att en femte omgång med arkitekturen Skylake låter tråkigt för teknikentusiaster är detta ett tecken på att Intel fortsatt lyckas optimera och förbättra sina processorer på en i många steg förfinad 14-nanometersteknik.

Vilka överklockningsrekord minns du extra mycket, och vilka är dina egna toppresultat? Dela med dig i kommentarerna!