När Samsung avtäckte den vikbara telefonen Galaxy Fold under tillställningen Galaxy Unpacked 2019 var det startskottet för nästa stora steg för telefonbranschen. Med det vikbara formatet kan enheten förvandlas från en konventionell telefon till ett mellanting mellan telefon och surfplatta. Samsungs premiärfest solkades av kvalitetsproblem, men ett frö hade såtts och flera andra företag introducerade kort därefter egna vikbara designer.

Motorola återupplivade bland annat varumärket Razr där den vikbara formfaktorn användes för ett upplägg där skärmen viks på höjden, något Samsung också valde att göra med Galaxy Z Flip. Huawei valde att introducera ytterligare en variant på den horisontellt vikbara telefonen i Mate X, där skärmen befinner sig på utsidan till skillnad från den invändigt vikta skärmen i Galaxy Fold.

HuaweiMateXs_Lövetsägerhej.jpg
HuaweiMateXs_ingress.jpg

När det var dags för Huaweis reviderade vikbara modell Mate Xs att lanseras hade dock företaget drabbats av handelskonflikten med USA, något som innebär att telefonen inte får utrustas med Googles tjänster och mjukvara. Redaktionens telefonfilosof Andreas "Lövet" Eklöv har klämt och känt på Huawei Mate Xs de senaste veckorna, och i videon ovan delar han med sig av tankar om både telefonen och vikbara telefoner överlag.

Vill du se mer av dessa reflektioner över mobila produkter framöver, och vilka aspekter av telefonerna vill du i så fall att vi belyser? Dela med dig i kommentarerna!