Nyligen släppte Intel den tionde generationens Core-processorer för stationära datorer, ett resultat av fem generationer av polerande på Skylake-arkitekturen och tillverkningstekniken 14 nanometer. När det kommer till processorer för bärbara datorer av enklare snitt har bolaget dock kommit runt problemen med ny arkitektur och krympt tillverkning, och till sommaren ska det bärbara segmentet se uppföljande processorer enligt samma recept och med kodnamnet "Tiger Lake".

Nästkommande generation baseras på arkitekturen Willow Cove och tillverkning ska ske på en finslipad 10-nanometersteknik, och för första gången sedan 2015 ska även de stationära processorerna ta del av del nya arkitekturen, även om det återigen blir på 14 nanometer. Den stationära utgåvan har istället kodnamnet "Rocket Lake-S" och nu meddelar den välkända Twitter-profilen Tum Apisak att en sådan modell hittat ut i prestandatestet 3D Mark.

Rocket Lake Tum Apisak.png

Det handlar om en sexkärnig variant med Hyperthreading aktiverat för totalt tolv trådar, som körs i en basfrekvens om 3,5 GHz. Den högst uppmätta klockfrekvensen är 4,1 GHz vilket är marginellt lägre än den enklaste sexkärniga färska Core i5-10400, som har bas- och turboläge på 2,9 respektive 4,3 GHz.

Trots de snarlika frekvenserna och en ökning i instruktioner per klockcykel (IPC) skriver Apisak att Rocket Lake-S-processorn levererar sämre fysikpoäng än i5-10400F. Värt att understryka är att det rör sig om ett tidigt exemplar och både frekvenser och prestanda lär höjas till lansering. Till följd av det tidiga skedet rapporteras också många detaljer felaktigt i 3D Mark-databasen.

Listningen ger dock en fingervisning kring vad som komma skall, och antyder att även den nya arkitekturen kommer att nå respektabla klockfrekvenser i stationära datorer – något som inte kan sägas om Ice Lake för bärbara. Utöver Willow Cove får Rocket Lake integrerad grafik enligt den färska arkitekturen Xe, som senare under 2020 gör debut i bärbara datorer och dedikerade grafikkort av enklare snitt.

Läs mer om Rocket Lake: