Trots att den svenska auktionen av licenser för 5G-nätverk inleds först i november har telekomoperatörer redan kommit igång med kommersiella utrullning av tekniken. Först ut var operatören Tre som under hösten 2019 sjösatte ett begränsat 5G-nätverk som endast erbjöd mobilt bredband i Stockholms stadsdelen Enskede och arenan Globen. Detta innefattade dock inte 5G i mobilen, något både Tre och konkurrenten Tele2 nu drar igång.

De båda bolagen presenterar nyheten i pressmeddelande, där Tele2 meddelar att företagets 5G-nätverk aktiveras idag den 24 maj år 2020. Nätverket befinner sig i tätorterna Stockholm, Göteborg och Malmö där radiomasterna är aktiva och sänder i skrivande stund. 5G-stödet är dock begränsat till Samsungs Galaxy S20-telefoner, där en mjukvaruuppdatering krävs för att aktivera funktionen.

Staten har dragit ut på den planerade auktionen av 5G-frekvenser i Sverige vilket är beklagligt då 5G-utbyggnaden är central för att driva på digitaliseringen av såväl offentlig som privat sektor. På Tele2 beslutade vi oss därför för att köpa till ytterligare frekvenser för att få 80 MHz unika frekvenser på C-bandet, vilket gör att vi kan lansera riktig 5G redan innan sommaren. - Anders Nilsson, VD Tele2

Tele2 utlovar hastigheter om 1 Gbps över ett frekvensband som används i andra 5G-nätverk internationellt. Då frekvensbanden för 5G ännu inte är tillgängliga har Tele2 köpt till extra frekvensutrymme i befintliga frekvensband för att nå totalt 80 MHz frekvensutrymme. Trots att nätverket är aktivt nu får kunder tillgång först den 24 juni.

Konkurrenten Tre meddelar samtidigt att även deras 5G-nätverk för mobiltelefoner tas i bruk under juni månad. Lanseringen är något bredare än Tele2:s satsning med 5G-nätverk i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt de västra delarna av Stockholm. Det handlar dock om stadskärnorna och inte regionstäckande nätverk. I Stockholm täcks stadsdelarna Kungsholmen, Bromma och delar av Solna.

Det är fantastiskt roligt att kunna ta det här steget. Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i våra större städer, och vi har inte lägre ambitioner med 5G. Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Nästa steg tas i samband med att fler och större frekvensband görs tillgängliga vilket kommer leda till stora kliv i upplevelse för slutkunden. – Per Stigenberg, teknisk direktör Tre

Precis som hos Tele2 nyttjar Tre utrymme i det frekvensutrymme bolaget redan har tillgång till. Om och när bolaget får tillgång till mer dedikerat frekvensutrymme under höstens 5G-auktion utlovas stora steg i nätverksupplevelsen för slutkunden. Tre sjösätter 5G-nätet under juni månad och anger att telefonmodeller som stöds inledningsvis innefattar Huawei P40, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi10 och Sony Xperia 1 II.

Läs mer om 5G-nätverk: