I augusti år 2019 lanserade Samsung den ultratunna bärbara datorn Galaxy Book S, där den särskiljande egenskapen utöver tjockleken var att den ARM-baserade processorn Qualcomm Snapdragon 8cx. Datorn bekräftades också för den svenska marknaden, en lansering som sedermera skrotades. Nu dyker en ny modell upp i Samsungs kanadensiska affär men denna gång med Intel under huven, rapporterar Notebookcheck.

csm_Galaxy_Book_S_Lakefield_specs_1_5bfd4d8bb5.jpg
csm_Galaxy_Book_S_Lakefield_specs_1_5bfd4d8bb5.jpg
csm_Galaxy_Book_S_Lakefield_specs_1_5bfd4d8bb5.jpg
csm_Galaxy_Book_S_Lakefield_specs_2_c6fb7ddb18.jpg
csm_Galaxy_Book_S_Lakefield_specs_2_c6fb7ddb18.jpg
Galaxy Book S_r_top.jpg

Den nya modellen behåller det tidigare skärmformatet med en skärmyta på 13,3 tum med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Det backas återigen av 8 GB primärminne och 256 eller 512 GB SSD-lagring, med vikt på 0,95 kilogram. Processormodellen är denna gång Intel Core i5-L16G7, vilken ingår i företagets kommande Lakefield-generation. Denna bygger på Intels Foveros-teknik.

Intel har tidigare förhandsvisat potentialen med Lakefield och Foveros, där olika komponenter med olika tillverkningstekniker staplas tillsammans och på vandra. Med Foveros-tekniken samsas såväl processorkärnor som grafikdelar och primärminne på en kretsyta. Processorns nedersta lager kan exempelvis tillverkas på 22 nanometer medan processorkärnor kan tillverkas på 10 nanometer.

intel_lakefield_overview.jpg
Intel-Lakefield-Foveros.jpg

Med Lakefield används denna struktur för att para en högpresterande kärna med Sunny Cove-arkitekturen med fyra energieffektiva Atom-kärnor av Tremont-arkitektur. Ovanpå dessa staplas minneskretsar av typen LPDDR4, där tidigare spekulationer handlat om 8 GB primärminne. Dessa uppgifter bekräftas alltså av Samsungs butikslistning, men företagets uppgifter om grafikdelen skiljer sig från de detaljer Intel avslöjat om Lakefield.

I Samsungs specifikationer omnämns grafikdelen som Intel UHD Graphics, medan uppgifterna från Intels håll talar om Gen11-baserad grafikdel av Iris Plus-karaktär med 64 beräkningsenheter (EU). I övrigt följer den nya Galaxy Book S-modellen sin föregångare sett till specifikationer, men uppdaterar dessa med moderna kapaciteter som Wifi 6 2×2. En funktion som saknas är mobil uppkoppling i form av 4G/LTE, något som finns integrerad i Qualcomms Snapdragon 8cx.

Anledningen till att Samsung byter till en Intel-processor framkommer inte, men spekulativt kan valet bero på det svala mottagande som enheter med ARM-processorer fått. Microsofts hybriddator Surface Pro X hyllades för dess design och konstruktion, men prestandaproblem relaterade till ARM-processorns emulering av X86-kod angavs flitigt som en nackdel i recensioner.

De läckta uppgifterna anger inte när Samsung Galaxy Book S med Intel Lakefield-processorer når marknaden. Andra datorprodukter med Lakefield under huven, exempelvis Microsofts vikbara hybriddator Suface Neo var planerade mot slutet av år 2020, men har enligt uppgift fått framskjuten lansering.

Läs mer om datorer med ARM-processorer: