Miniräknare är kanske inte en kategori av teknikprylar som får allas nördhjärtan att ticka lite extra, men det finns några undantag. Texas Instruments har i flera decennier tillverkat grafritande miniräknare som populärt använts vid gymnasie- och högskolestudier. Modeller såsom TI-84 Plus kan anslutas till dator och utrustas med användarskriven C- och assembler-kod, för att exempelvis utföra speciella beräkningar eller logga data från sensorer.

Doom TI 84.PNG

Tidigare i veckan rapporterades dock att Texas Instruments framöver låser möjligheten till egen kod på nya TI-84 Plus-CE-räknare, för att förhindra fusk och hålla utbildningsfokus. Utöver egna funktioner kan de befintliga miniräknarna också driva spel, där förstapersonsskjutaren Doom är ett exempel för den som inte räds låg bildfrekvens. Nu tar Youtube-kanalen Linus Tech Tips miniräknarspelandet till det extrema, genom att vattenkyla och överklocka just TI-84 Plus för extra snabbt Doom-spelande.

I videon genomförs några initiala tester för räknaren i grundutförande, där energiåtgången vid belastning når omkring 0,1 W och Zilog Z80-kretsen når temperaturer på cirka 25 °C. En fläskig kylarlösning är således helt onödig, men skapas ändå för sakens skull. När det kommer till prestanda med standardfrekvensen 15 MHz handlar det om plågsamt långsam bilduppdateringsfrekvens för den monokroma skärmen på 96 × 64 pixlar.

Överklockning ti 84.PNG

Två resistorer håller klockfrekvensen tillbaka.

Resistor TI 84.PNG

Två resistorer modell mindre

Potentiometer TI 84.PNG

Med potentiometern kan klockfrekvensen snabbt skruvas upp eller ned.

Frekvens TI 84.PNG

Överklockningsbiten är lite mer hårdvaruorienterad än vad som idag syns på datorsidan, och görs med ändring av de motstånd som begränsar strömtillförseln till klockkretsen. Genom att ersätta en av de två resistorerna med en potentiometer, ett variabelt motstånd, kan frekvensen således finjusteras till stabila nivåer under drift. Högsta nivå som uppnås i videon är omkring 26,8 MHz men miniräknaren är då inte helt stabil, vilket kan bero på att flashminnet är för långsamt.

Vattenkylning TI 84.PNG

Med den högre frekvensen kan tydlig skillnad i prestanda observeras, där kartor och nya bildrutor ritas upp betydligt snabbare än tidigare. Huruvida kylsystemet med skräddarsytt vattenblock, 120 mm-radiator och sfärisk reservoar resulterar i några imponerande temperaturer kontrolleras inte. Klart är dock att den fläskiga kylningen innebär att miniräknaren är något mer svårtransporterad än tidigare.

Läs mer om överklockning: