Vårens stora uppdatering av Windows 10, som kallas May Update 2020 med versionsnummer 2004, för med sig ett flertal stora och små nyheter. Som tidigare aviserats är de stora nyheterna denna gång ett större steg för spelutveckling i form av DirectX 12 Ultimate, där fokus ligger på att låta utvecklare skapa visuellt imponerande spel mer effektivt via funktioner som Mesh Shaders, DirectX ray tracing 1.1 och Sampler Feedback.

Den andra stora nyheten är att systemet får förbättrat stöd för Linux-kärnan och relaterade mjukvara genom WSL 2, vilket gör det möjligt att köra Linux-applikationer ovanpå Windows 10. Stödet innefattar såväl terminal-baserad mjukvara som grafiska applikationer. Microsoft jobbar även på pakethanteraren Winget, som hanterar Windows-mjukvara likt de lösningar som är populära i Linux-världen. Denna är dock inte en del av Windows 10 version 2004.

MS_Build2020news-13.jpg

Utöver dessa två paradnummer kommer uppdateringen med en rad olika mindre förbättringar. Microsofts Chromium-baserade webbläsare Edge, som numera är standardwebbläsare i Windows, har optimerats sett till minnesanvändning. Med den nya versionen nyttjas en funktion vid namn Segment Heap, vilken enligt företagets uppgifter minskar minnesanvändningen med 27 procent.

Edge är fortfarande en Win32-applikation, och Microsoft meddelar att Segment Heap ska göras tillgängligt för externa Win32-utvecklare. Den som parar Windows-enheter med Bluetooth-tillbehör får också ett flertal förbättringar, bland annat i form av snabbare anslutningar. Bluetooth-enheter kan också hanteras i notis-menyn utan att behöva gå in i inställningar.

Läs också: Nästa Windows 10-uppdatering ger även äldre datorer en skjuts

Andra förbättringar inkluderar att röstassistenten Cortana nu förstår mer naturliga fraser, en funktion som fortfarande är isolerad till engelskt tal. Applikationen Your Phone, som låter användaren utföra telefonsysslor i Windows 10, gör också entré. Nytt är också att användaren kan välja att låta Kalkylatorn ligga framför alla andra applikationsfönster, och även Anteckningar har fått några mindre tillägg som exempelvis snabb text-zoom.

Win10update2004-2.jpg

Uppdateringsassistenten låter dig manuellt hämta och installera Windows 10 version 2004.

Windows 10 version 2004 görs tillgänglig i Windows Update nu men det handlar om en stegvis utrullning, där tillgängligheten beror på ett flertal faktorer. Den som inte vill vänta på att uppdateringen blir tillgänglig kan installera denna manuellt genom att använda Uppdateringsassistenten.

Har du redan fått Windows 10 version 2004? Om inte, inväntar du Microsofts notis eller laddar du ned manuellt?