Med den nuvarande generationens spelkonsoler Xbox One och Playstation 4 råder det ingen tvekan om att den sistnämnda har varit mest framgångsrik sett till antalet sålda enheter. När det gäller arbete med bakåtkompatibilitet är dock Microsoft den okrönta regenten, då spelkonsolerna i Xbox One-familjen inte bara stöder föregångaren Xbox 360 utan även den första Xbox-konsolen.

XboxSeriesX_backwards.jpeg

Att lyckas uppnå bakåtkompatibilitet mellan Xbox 360 och Xbox One är en ingenjörsmässigt imponerande bedrift, då den förstnämnda tillämpar en PowerPC-baserad processor medan den sistnämnda istället förlitar sig på en X86-baserad processor från AMD. Microsofts fokus på bakåtkompatibilitet med kommande spelkonsolen Xbox Series X, och i ett nytt inlägg på Xbox Wire-bloggen beskriver företaget hur äldre titlar kan dra nytta av nyheterna i Xbox Series X.

We are also creating whole new classes of innovations including the ability to double the frame rate of a select set of titles from 30 fps to 60 fps or 60 fps to 120 fps

I blogginlägget beskriver Microsoft att företaget anpassat strukturen för både processorn och operativsystemet i Xbox Series X för att låta äldre speltitlar köras direkt mot hårdvaran (eng. native), utan att prestanda ska hämmas av ett emuleringslager mellan hårdvaran och spelet. I praktiken innebär det att konsolen inte sänker klockfrekvenser för att matcha den äldre hårdvaran. Utvalda speltitlar får dessutom dubblerad bilduppdatering, från 30 till 60 FPS eller 60 till 120 FPS.

Gamla spel kan också dra nytta av nyheter som korta laddningstider tack vare kombinationen av den SSD-baserade lagringen och funktionerna som ingår i Xbox Velocity Architecture, vilket bland annat reducerar belastningen på processorn och i sin tur frigör resurser att använda till annat. Äldre titlar får också tillgång till funktionen Quick Resume, som låter spelaren pausa ett spel i bakgrunden och återuppta spelsessionen med några sekunders laddningstid.

En annan modern teknik som utvecklats i samarbete med Microsofts division Xbox Advanced Technologies Group är en rekonstruktionsteknik för större färgomfång via HDR. Tekniken gör det möjligt att applicera HDR-stöd på gamla Xbox-spel utan krav på ändring eller uppdatering av spelens kod. Enligt Microsoft görs rekonstrueringen av grafiken helt utan påverkan på prestanda.

Läs också: En teknisk djupdykning i Xbox Series X

Konkurrenten Sony stöder också bakåtkompatibilitet med Playstation 5, men då endast med föregångaren Playstation 4 och inte garanterat stöd för samtliga titlar. Både Xbox Series X och Playstation 5 lanseras under fjärde kvartalet år 2020 till ännu inte avtäckta priser.

Läs mer om Xbox Series X: