Med åttonde generationens Core-processorer för stationära datorer introducerade Intel något som var både bekant och nytt. Arkitekturen var den välbeprövade Skylake vilken tillverkades på den likaledes välbekanta 14-nanometerstekniken. Med "Coffee Lake"-familjen för stationära datorer var också första gången Intel gick bortom fyra kärnor i sina sedvanliga konsumentprocessorer, detta i form av flaggskeppsmodellen Core i7-8700K.

Intel_Core_i7-8700K.jpg

Med ökad konkurrens från AMD:s Ryzen-processorer tvingades Intel ta steget över till 6 kärnor och 12 trådar med Core i7-8700K. Det som var toppmodernt år 2017 är det inte tre år senare och nu pensioneras processorfamiljen, rapporterar Techpowerup. Listan över modeller som når vägs ände består till största del av stationära modeller i Core-familjen, men även Pentium Gold och ett fåtal bärbara processorer ingår.

IntelCoffeeLake_byebye.jpg
IntelCoffeeLake_byebye.jpg

Uppgifterna kommer från ett PDF-dokument från Intel som i skrivande stund inte är tillgängligt. På Intels produktsidor listas modellerna dock fortfarande som kommersiellt tillgängliga. Enligt Techpowerups uppgifter pensioneras de listade processorerna från och med den 1 juni år 2020, men kunder och OEM-tillverkare kan fortsatt beställa påverkade modeller fram till den 18 december i år. Den sista produktleveransen anges vara planerad till den 4 juni år 2021.

Läs mer om Intel: