Kommande processorfamiljen "Tiger Lake-U" från Intel ser ut att bli något i hästväg. Tack vare klivet över till den nya arkitekturen "Willow Cove", där förbättringarna uppgår till ökad mängd cacheminne, PCI Express 4.0 och inte minst företagets 12:e generations integrerade grafik visar sig den kommande processorn hålla jämna steg med AMD "Renoir" i 3DMark, trots ett underläge med fyra kärnor färre.

I vanlig ordning är det Twitterprofilen @TUM_APISAK som grävt i 3DMarks resultatdatabas, där kommande Intel-processorn Core i7-1165G7 ger AMD Ryzen 7 4800U en ordentlig match. AMD-processorn tar tack vare dubbla mängden kärnor och trådar en knapp totalseger med mindre än två procents marginal, tack vare högre resultat i de CPU-intensiva testerna för fysik och grafiktest fyra.

tigerlake3dmark.jpg

I genomsnitt presterar dock Intels Gen12 Xe-lösning bättre i grafiktesterna än AMD:s Vega-krets med åtta beräkningsenheter. Sammanlagt är övertaget i grafiktesterna är 1,9 procent till Intels fördel, där de mindre CPU-intensiva testerna 1 till 3 visar på ett genomsnittligt försprång på cirka åtta procent.

Värt att nämna är även att Intels Gen12 Xe-grafik innebär stora förändringar på hårdvarusidan och att resultatet med största sannolikhet satts med tidiga drivrutiner. Trots att "Tiger Lake-U" visar imponerande grafikprestanda redan nu kan kommande versioner bättra på detta ytterligare, medan AMD kunnat fila på sina drivrutiner för Vega-grafiken sedan år 2017.