Redan år 2008 hade den amerikanska myndigheten för luft- och rymdfart, mer känt som NASA, visualiserat 5G som koncept. Men det skulle dröja över tio år innan den femte generationens mobilnät sakta men säkert började rullas ut till allmänheten i ett antal länder.

Ett av länderna som var kvickast ut med 5G var Sydkorea som rapporterade 1 miljon användare av tekniken 69 dagar efter dess debuter. I Sverige är installationen av basstationer fortfarande i full sving och det ser ut att återstå en viss tid innan alla nås av 5G-nätet.

Nu tar dock redan en rad företag och länder sikte på nästa generations mobilnätverk och sydkoreanska Samsung samt kinesiska Huawei ser ut att vara de som främst driver på satsningen mot 6G – företag som besitter kompetens gällande mobiltelefoner, basstationer och mycket övrig elektronik som är relaterad till mobila nätverk.

https___s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_9_7_0_2_27442079-4-eng-GB_Cropped-1591127676photo.jpg

Företag från många andra länder, bland andra Japan och USA, visar också intresse för att vara snabba på bollen och anamma den sjätte generationens mobilnät, men det ser likväl ut att bli Samsung och Huawei som tar täten för Sydkorea samt Kina. Basstationer och antenner hamnar i främsta fokus för de som vill uppnå ett försprång, då dessa utgör stommen för tekniken.

6G beräknas vara upp till tio gånger snabbare än dagens 5G och bjuda på hastigheter upp till 1 terabit per sekund men bjuder också på utmaningar, bland annat i form av en kort räckvidd som endast når upp till 200 meter – vilket enligt vissa beräkningar kommer leda till ett behov av upp till 100 miljarder basstationer världen över för att täcka in alla områden.

En standardisering för de tekniska specifikationerna gällande 6G förväntas börja ta form någon gång under år 2023, medan en mer allmän spridning av den sjätte generationens nätverk väntas dröja ända till år 2027. Att den nya mobiltekniken verkar fjärran har inte hindrat Samsung och LG från att sätta upp ett utvecklingscenter i Seoul med en budget på över 7 miljarder kronor, med målet att göra Sydkorea först i världen med att rulla ut 6G på bred bas.

Läs mer om 5G: