För den som avnjuter spel genom spelkonsol är Sonys Playstation 4 och Microsofts Xbox One fortfarande det senaste, trots snart sju år på nacken. Till julhandeln blir det dock ändring på detta och det med besked, i och med att de två ärkerivalerna släpper nytt och därmed tar rejäla kliv upp i prestanda.

På hårdvarufronten stoltserar båda lag med snabb SSD-lagring och systemkrets signerad AMD, med åtta processorkärnor av typen Zen 2 och grafik enligt arkitekturen RDNA 2. Sony och Microsoft har villigt delat detaljer kring hårdvaran under huven på Playstation 5 respektive Xbox Series X, men när det kommer till konsolernas utformning har endast sistnämnda lyft på skynket. På torsdag den 11 juni är det möjligt att Sony följer efter.

This digital showcase will run for a bit more than an hour and, for the first time, we will all be together virtually experiencing the excitement together. A lack of physical events has given us an amazing opportunity to think differently and bring you on this journey with us, and hopefully, closer than ever before. This is part of our series of PS5 updates and, rest assured, after next week’s showcase, we will still have much to share with you.

Det stundande evenemanget var initialt planerat till den 4 juni, men till följd av oroligheterna i USA sköts det framåt på obestämd tid. Nu är det nya datumet spikat och precis som inför det tidigare tillfället talar konsolmakaren om att spelen kommer att ligga i fokus under det timlånga evenemanget, varför bolaget kan komma att hemlighålla utseendet än en gång.

I tillhörande blogginlägg understryker Playstation-chefen Jim Ryan att företaget inte ämnar riva av hela Playstation 5-plåstret på en gång, utan att material för flera framtida presentationer finns på lager. Det återstår alltså att se hur frikostigt Sony strösslar med information om konsolen. Evenemanget går av stapeln klockan 22:00 svensk tid nu på torsdag, och kan ses genom Twitch och Youtube.

Läs mer om Playstation 5: