Intel har länge varit herre på täppan när det kommer till processorer för bärbara datorer, men den tillhörande integrerade grafiken har inte levt upp till samma nivå. I slutet av år 2017 utannonserade därför processorjätten en ohelig allians med ärkerivalen AMD, med syfte att kombinera relativt kraftfull Radeon RX Vega-grafik med mobila processorkärnor enligt Kaby Lake.

Resultatet fick namnet Kaby Lake-G och vid lanseringen under CES 2018 presenterades fem fyrkärniga systemkretsar med upp till 24 beräkningsenheter på grafiksidan, i sällskap av HBM2-grafikminne. På prestandasidan syntes siffror i linje med mobila dedikerade grafikkort och lösningen syns i både bärbara datorer och Intels högpresterande NUC-familj "Hades Canyon".

Läs en Testpilot av "Hades Canyon"

Spelplanen har dock ändrats sedan början av 2018 och Intel storsatsar nu på den egna och skalbara grafikarkitekturen Xe, som framöver också ska användas som integrerad grafik. Med detta kapade företaget grafiksamarbetet med AMD i oktober år 2019. Nu rapporterar Tom's Hardware att även AMD tar sin hand från projektet, genom att sluta stödja Kaby Lake-G-grafiken i nya drivrutiner.

We are working to bring back Radeon graphics driver support to Intel NUC 8 Extreme Mini PCs (previously codenamed “Hades Canyon”).

Grafikdrivrutiner har sedan lanseringen inneburit en ojämn upplevelse för Kaby Lake-G-ägare, men i samband med beskedet om brutet samarbete lovade Intel fem år av uppdateringar. I en kommentar till tekniksajten menar Intel att de arbetar på att Radeon-drivrutinerna ska rulla ut till de berörda systemen.

Tom's Hardware skriver att installation av senaste omgången drivrutiner Radeon Software Adrenalin (20.5.1) inte är möjlig med nämnda hårdvara, och användare kan således inte få optimeringar för färska Windows 10 version 2004 eller kända buggfixar för speltitlar. Från AMD-håll råder dock radiotystnad, och det är således oklart om och när officiellt stöd i färska drivrutiner återkommer.

Har du ägt några enheter som blivit svåranvända efter plötsligt avslutat mjukvarustöd? Berätta i kommentarstråden!