I entusiastkretsar har kompakta men högpresterande datorbyggen seglat upp som en populär kategori av datorer och de senaste åren har chassimarknaden fått flera tillskott, där svenskdesignade Ghost S1 är extra populär i forumet. Även namnkunniga chassijättar har så smått letat sig mot Small Form Factor-segmentet (SFF), där Fractal Designs Era ITX är ett exempel.

forumet Reddit delas nu ett gäng bilder av en kompakt datorlåda signerad Cooler Master och i kommentarstråden ger sig en av projektets upphovsmakare tillkänna. Bilderna visar en datorlåda för Mini ITX-moderkort, där utformningen för ett traditionellt chassi används men i rejält nedskalat format. Färgmässigt står både svart och silver på menyn.

Cooler Master compact 3.jpg
Cooler Master compact 6.jpg
Cooler Master compact 5.jpg
Cooler Master compact 4.jpg
Cooler Master compact 2.jpg

Till skillnad från de mest kompakta SFF-modellerna tillåter Cooler Master-modellen att grafikkort installeras direkt på moderkortet, utan att stående orientering och PCI Express-förlängning krävs. Baktill syns dock två stående expansionsplatser för den som föredrar, men med detta kommer krav på processorkylare av mycket tunn modell. För horisontell montering av av grafikkort gäller också två expansionsplatser, och sval luft hämtas genom lådans perforerade botten.

Frontpanelen bjuder däremot inte på ventilation utan är helt slät och på insidan av denna återfinns en bur för nätaggregat av SFX-typ. Däremot är de båda sidopanelerna och taket rikligt försedda med hål och mesh-galler. Sistnämndas position har också plats för dubbla 120 mm-fläktar, som kan användas för vertikalt luftflöde av så kallad skorstenstyp, men även för vattenkylning med 240 mm-radiator.

Av bilderna att döma är utrymmet för processorkylare väl tilltaget ställt mot andra datorlådor inom genren, och detsamma gäller bredd för grafikkortet. Väldigt långa kort, eller modeller med kylarlösning modell större, kan dock bli problematiska. Jämfört med resten av SFF-klassen kan antas att Cooler Masters modell inte hamnar i topp när det gäller kvoten prestanda per liter, men de många ventilationsöppningarna och höga fötterna pekar mot att kylmöjligheterna blir ett starkt kort.

I Reddit-kommentarerna uttrycker Matteo från Cooler Master Europa viss förvåning över att projektet letat sig ut på webben i förtid, men också spänning inför vad entusiaster kommer att bygga ihop. Produktens namn och exakt lanseringsdatum hålls hemligt, men enligt Matteo har testexemplar skickats ut till media och ett avtäckande ligger väldigt nära i tiden.

Tycker du att Cooler Masters kompakta satsning ser lovande ut? Vilket SFF-chassi är din favorit, och varför? Berätta i kommentarstråden!