Microsoft har förgyllt och förfinat sitt operativsystem Windows 10 i omgångar, nu senast med maj-uppdateringen, även känd som version 2004. Samtidigt som uppdateringen för med sig stöd för bland annat DirectX 12 Ultimate och förbättrat stöd för Linux har det visat sig att kompatibiliteten med somliga konfigurationer kan vara bristfällig.

Nu rapporterar dock Betanews om andra typer av problem med uppdateringar till version 2004 av operativsystemet – nämligen fall där Windows 10-datorer helt sonika uppdaterat sig själv. De rapporterade fallen gäller främst användare av 2019 års stora uppdateringar, 1903 samt 1909, där uppdateringar enligt utsago skett på ett sätt liknande de kontroversiella Windows 7-uppdateringarna.

windows-10-updates.png

Computerworld-bloggen Woody on Windows menar att de flesta tidigare "påtvingade" uppdateringar har kunnat spårats till klåfingriga användare, men att så inte är fallet den här gången. Istället pekas operativsystemets funktion för att pausa uppdateringar ut som en möjlig syndabock, där användare av versionerna 1903 och 1909 under specifika omständigheter aldrig ges möjlighet att tacka nej till uppdateringen.

För att bli påtvingad en uppdatering verkar förutom sagda versioner av Windows 10 kräva ytterligare tre parametrar – att systemet flaggats av Microsoft som kompatibel med uppdateringen, att uppdateringar pausats, samt att sagda uppdateringspaus avslutas. Huruvida det sistnämnda kräver ändringar av registernycklar eller om ett tryck på "återuppta uppdateringar" räcker är ännu oklart.

Har du uppdaterat till Windows 10 version 2004, eller rentav blivit påtvingad en uppdatering? Dela med dig i kommentarerna!