Arkitekturen Willow Cove är tänkt att ta Intel in i framtiden, med bland annat förbättringar gällande instruktioner per klockcykel, ökad cache och framförallt en efterlängtad övergång till tillverkning på 10 nanometer. Först ut blir den bärbara processorserien "Tiger Lake", medan entusiaster med stationära datorer kan få vänta till nästa år på den nya arkitekturen och "Rocket Lake-S" – på 14 nanometer.

Nu framkommer uppgifter om att Intels hybridlösning med den nya arkitekturen och gamla tillverkningstekniken kan få ett nytt namn, för att lätta på förvirringen. Det nya namnet är enligt Youtube-kanalen Moore's Law is Dead "Cypress Cove", i ett förmodat försök att särskilja "Willow Cove"-processorer byggda på 10 nanometer från sina syskon på 14 nanometer.

Anledningen till ett behov från Intels sida att särskilja de olika processorerna tros vara prestandaskillnader mellan tillverkningsprocesserna, den nya arkitekturen till trots. "Willow Cove" i skepnaden "Tiger Lake" på 10 nanometer sägs erbjuda upp till 25 procent högre prestanda än långköraren Skylake, vilket "Rocket Lake-S" på 14 nanometer inte uppges uppnå.

Intel_RocketLake_diagram.jpg

Pusslet med olika tillverkningstekniker ser även ut att fortsätta i en och samma produkt. Så sent som förra veckan framkom uppgifter om att "Rocket Lake-S" kan kombinera grafikkretsar på 10 nanometer med en processor tillverkad på 14 nanometer. Här ser kombinationen således ut att gälla Gen12/Xe-grafik med högt klockade "Cypress Cove"-kärnor.

Vidare kan "Rocket Lake-S" tvinga Intel att återigen ta ett kliv ned till åtta kärnor, efter att med Core i9-10900K och "Comet Lake-S" för första gången erbjudit tiokärniga processorer på sin konsumentplattform. Även den integrerade grafikdelen kan enligt Techpowerup komma att bli lidande av tillverkning på 14 nanometer, där "Tiger Lake" kan komma att erbjuda fler beräkningsenheter.

I enighet med tidigare rykten varierar datumet för lansering av "Rocket Lake-S" mellan slutet av år 2020 eller tidigt år 2021.

Läs mer om Intel "Willow Cove":