År 1996 introducerade företaget Macromedia det interaktiva webbformatet Flash. Detta bestod dels av körbara filer enligt formatet .swf samt insticksmodulen Flash Player som lät webbläsaren spela upp interaktiv grafik och ljud, i en tid när webben var tämligen statisk. Företaget köptes upp av Adobe år 2005 som därefter profilerade tekniken mot att även möjliggöra renodlade applikationer.

macromedia-flash-3-0-preview.jpg

Adobe Flash var både en körmiljö, insticksmodul och utvecklarplattform.

I takt med att både standarder och webbläsarnas stöd för dessa utvecklades förlorade Adobe Flash sakta men säkert sin relevans på marknaden. Med samlade uppgraderingar som HTML 5 och Web GL täcktes återstående behov som Adobe Flash tidigare tillhandahållit, bland annat integrerat stöd för videouppspelning och 3D-grafik. Adobe meddelade därför under år 2017 att Flash skulle nå vägs ände i slutet av år 2020, uppgifter som nu uppdateras med ett konkret slutdatum.

Den 31 december år 2020 upphör allt stöd för Flash från företagets sida, och Adobe kommer då inte längre tillhandahålla nedladdningar av insticksmodulen på dess webbsida. Befintliga installationer av Flash kommer fortsatt fungera efter detta slutdatum, men Adobe rekommenderar alla användare att överge tekniken då inga ytterligare säkerhetsuppdateringar kommer följa 31 december. Adobe uppmanar också webbläsare som integrerar Flash att avsluta stöd för detta.

De flesta användare lär inte märka av denna ändring då majoriteten av webbinnehållet som tidigare nyttjat Flash gått över till alternativa och mer moderna lösningar efter att Adobe annonserade att tekniken skulle överges.

Har du några minnen från din första kontakt med Adobe Flash? Var det som för de flesta ett webbläsarspel, eller kanske något mer exotiskt? Dela med dig i kommentarerna!