Idag finns en uppsjö av tjänster för videoströmning, men för den som önskar direktsända eget material är utbudet smalare. När det kommer till att strömma spel är Amazon-ägda Twitch den största plattformen, men även Googles Youtube är ett populärt alternativ. I början av år 2016 gav sig Microsoft in i leken genom ett förvärv av Mixer, som sedan dess flätats samman med företagets Xbox-avdelning.

Mixer har dock inte lyckats segla upp som ett hot mot konkurrenterna. Detta trots Microsofts försök att öka populariteten genom att värva Twitch-profiler såsom Shroud och Ninja, med avtal om exklusiva sändningar på den egna strömningstjänsten. Nu meddelar Microsoft att de ger upp kampen och lägger ned Mixer, ett beslut som träder i kraft den 22 juli 2020.

Facebook gaming.PNG

tjänstens blogg står att läsa att anledningen till nedläggningen är bristande intresse. Arbetsinsatsen för att öka storleken på den stabila och nödvändiga följarskaran är inte i paritet med resultatet, en detalj som heller inte når upp till Microsofts förväntningar. Med anledning av detta hänvisas Mixer-följare till en annan plattform, nämligen Facebook Gaming, som är ännu en variant som i ett par år lurat i skuggorna av de större alternativen.

Med bytet lovas att de innehållsskapare som i dagsläget har ett partnerskap med Mixer får behålla motsvarande status på Facebook Gaming, och de profiler som varit kontrakterade att strömma genom Microsofts tjänst kan från den 22 juli fritt välja kanal. De tittare som köpt prenumerationer eller plattformsvalutan Ember kompenseras genom Xbox-presentkort, och månaden ut matchar Microsoft alla Ember-donationer och kreatörer betalas således dubbelt.

When we think about xCloud and the opportunity to unlock gameplay for 2 billion players, we know it’s going be critically important that our services find large audiences and Facebook clearly gives us that opportunity

I en intervju med The Verge förklarar Xbox-chefen Phil Spencer att plattformsbytet även görs av strategiska skäl, inför skarp utrullning av den strömmande speltjänsten Project Xcloud. Bolaget ämnar nå en bred publik när tjänsten väl är igång, och hoppas därför att Facebook Gaming kommer att möjliggöra det. Project Xcloud ska framöver integreras i strömningsplattformen så att spelaren ska kunna hoppa in i spelet direkt från en Facebook Gaming-videoström, i likhet med Google-kombinationen Youtube och Stadia.

Project Xcloud ska släppas skarpt någon gång senare under år 2020, men sannolikt sker det inte i samband med att Mixer stänger ned. Spencer berättar att frukten av samarbetet inte ligger särskilt långt fram i tiden, men konkret tidsangivelse saknas. Avslutningsvis förklarar Xbox-chefen att arbetet med Mixer inte varit i onödan sett till bolagets produktportfölj, utan att tekniker från strömningstjänsten ska plockas in i Microsoft Teams för bättre funktioner.

Brukar du hänga på någon strömningsplattform? Vad tänker du om förlusten av Mixer och övergången till Facebook? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!