Under gångna månader har ryktessvängen varit välfylld med rapporter om att Oneplus telefoner återvänder till mer plånboksvänliga prisnivåer i sommar. Det som kallats både Oneplus Z och Oneplus Nord sägs bli en telefon i övre budgetklassen eller lägre mellanklassen, där rapporter anger prisnivåer från 299 till 330 USD, motsvarande 3 500 till 3 800 kronor inklusive moms.

I ett inlägg på företagets Instagram-konto bekräftar företagets VD Pete Lau nu att en budgetmodell mycket riktigt är på väg, men några detaljer om namn, specifikationer eller prisnivåer anges inte. Uttalandet anger en produktserie, vilket antyder att Oneplus Z eller vad namnet slutar i handlar om mer än en modell eller konfiguration.

Först vill vi expandera till några nya produktkategorier och implementera vår Never Settle-filosofi till en bredare produktportfölj. Vi har redan börjat göra detta med OnePlus TV, som snabbt har blivit en av de mest populära smarta TV-apparaterna bland konsumenterna i Indien, liksom våra uppskattade Bullets-hörlurar och andra tillbehör.

Det andra vi vill är att ge fler människor enklare tillgång till OnePlus-produkter, vill vi leverera mer högkvalitativa produkter till mer överkomliga priser. För att vara tydlig är detta inte ett försök att ”gå tillbaka till våra rötter”, som det har spekulerats om. Vårt mål har alltid varit att bygga prisvärda och ledande produkter som ger den bästa möjliga användarupplevelsen. Och eftersom våra "rötter" faktiskt handlar om att skapa de bästa flaggskepps-smartphones, ser jag denna del av vår strategi som en viktig förlängning av OnePlus-värdet.

Nu är jag glad att meddela och bekräfta att vi utökar våra premium-flaggskeppsrötter till en mer prisvärd smarttelefon-produktlinje. Jag kommer inte gå in på mycket detaljer om det idag, men jag ville inte vänta längre med att dela den här nyheten med er

Vidare nämner meddelandet att lanseringen av budgetmodellerna sker i liten skala med start i Europa och Indien, vilket är Oneplus starkaste marknader. Syftet med den begränsade utrullningen är att bolaget ska kunna skala upp produktionen för att nå efterfrågan utan att kvaliteten blir lidande. Tidigare rapporter anger att Oneplus budgetserie får specifikationer som står sig väl mot konkurrenter i premiumsegmentet.

Dessa innefattar processorn Qualcomm Snapdragon 765 med 5G-kapacitet, en skärm på 6,55 tum med 90 Hz bilduppdatering och ett batteri med kapacitet om 4 300 milliamperetimmar med stöd för 30 W snabbladdning. Vidare anges 6 GB primärminne och 128 GB lagringsutrymme. Kameralösningen sägs utgöras av tre kameror på 64, 16 och 2 megapixlar. Den främre kameran anges använda skärmhålsdesign.

Oneplus avslöjar inte när de nya telefonerna lanseras, men en rapporterad lansering i Indien den 10 juli antyder att även de europeiska marknaderna får budgetklassade Oneplus-telefoner i juli månad år 2020.

Ser du fram emot en att Oneplus återvänder till budgetklassen, eller har du bytt till annan telefonleverantör? Dela med dig i kommentarerna!