I snart två år har Nvidias Geforce RTX 2000-serie erbjudit användare möjlighet att avnjuta realistiska ljuseffekter via dedikerad hårdvara för ray tracing. Utöver särskilda grafikkort är tekniken dock helt beroende av stöd från spelutvecklare och dessutom krävs tillägg till grafikgränssnittet DirectX 12, något Microsoft nyligen rådde bot på.

Mjukvarujättens svar på utvecklingen på grafikfronten heter DirectX 12 Ultimate och är i grunden gamla ray tracing-gränssnittet DirectX Raytracing (DXR) i vidareutvecklat utförande, som utökats med funktionerna variable rate shading, sampler feedback och mesh shading. Nvidia är i dagsläget ensamma om att tillhandahålla grafikkort som stödjer hela batteriet av funktioner och nu släpper företaget den första drivrutinen för detta.

Med grafikarkitekturen Radeon DNA 2 (RDNA 2) ska även nya AMD-grafikkort kunna stödja det utökade grafikgränssnittet, och Microsofts nya samlingsnamn ska fungera som en märkning som garanterar minst samma funktionsutbud som kommande Xbox Series X-konsolen. Under huven för denna lurar just RDNA 2-grafik, där ray tracing-stöd är en av de mer välkända funktionerna.

MS_DX12_VRS-Tier-2-ssimage.jpg

Illustration av VRS, där röda delar renderas med högre detaljnivå och blå med lägre.

Med variable rate shading, kort VRS, handlar det istället om en metod för att tjäna in prestanda utan att tumma på upplevd bildkvalitet, genom att sänka detaljnivån i vissa områden av bilden. Mesh shading är en ny modell för hur detaljnivån i geometrier i spelvärlden ska tas till nästa nivå, utan att slakta prestanda.

Även sampler feedback handlar om prestandavinster och möjliggör färre beräkningar genom att shader-processen kan återvinnas från en tidigare bildruta. Hårdvaruaccelererad schemaläggning av uppgifter på grafikkortet tillkommer också genom den uppdaterade drivrutinsmodellen WDDM 2.7, något som reducerar latens och förbättrar prestanda.

Teknikfokus: Flexibel bildkvalitet med Variable Rate Shading

Namnet på den nya drivrutinen är Game Ready Driver med versionsnummer 451.48 och låser upp de nya DirectX-funktionerna på system som kör Windows 10-versionen 2004 eller senare. Som nämnt är ray tracing-stöd obligatoriskt för att dra nytta av grafikgränssnittet, varför Geforce GTX 1600- och GTX 1000-serierna inte får någon effekt på den fronten.

Oavsett grafikkort innebär uppdateringen dock tolv nya titlar där grafikinställningarna automatiskt kan optimeras, men även nio extra skärmar som föräras certifieringen G-Sync Compatible. Bland dessa finns 240 Hz-pjäsen AG273F1G8R3 från AOC, men störst både fysisk och nyhetsmässigt är spelskärmen Odyssey G9 från Samsung som nu lanserats globalt. Den 49 tum stora och ultrabreda historien får adaptiv bildsynkronisering i spannet 60 till 240 Hz.

Alla nya skärmar med G-Sync-stöd

AOC AG273F1G8R3
Asus VG27AQL1A
Dell S2421HGF
Lenovo G24-10
LG 27GN950
LG 32GN50T/32GN500
Samsung 2020 Odyssey G9
Samsung 2020 Odyssey G7
Samsung 2020 Odyssey G7

Visa mer

Drivrutinen Game Ready Driver 451.48 finns att tanka hem via Nvidias webbplats och uppdateringen väger in på 562 MB. I vanlig ordning finns den också tillgänglig genom extramjukvaran Geforce Experience.

Mer om nyheterna i DirectX 12 Ultimate: